Bratislavā atklāta krāšņa izstāde „Latvija tautastērpos“

12.09.2023. 10:04

2023.gada 8. septembrī Slovākijas Tradicionālās kultūras centrā (Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru) Bratislavā atklāta latviešu tautastērpu izstāde “Latvija tautastērpos”.

«Interese par savu vēsturi un kultūras mantojumu ir raksturīga daudzām tautām. Taču, lai interese tiktu iedzīvināta, vajadzīga gan identitātes apziņa, gan identitātes kopšana, saglabāšana un nodošana nākamajām paaudzēm. Tā ir raksturīga slovākiem un tā ir raksturīga latviešiem,» izstādes atklāšanā Slovākijas Tradicionālās kultūras centrā sacīja Latvijas vēstniece Guna Japiņa. «Eiropas moto ir Vienoti daudzveidībā. Vienoti daudzveidībā esam ne tikai Eiropas kontinentā, bet arī katrs savā zemē un reģionā.»

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte uzsvēra: “Ar prieku dalāmies savās kultūras vērtībās, kuras nodotas no paaudzes paaudzē. Ar šo ekspozīciju vēlamies parādīt visu Latvijas reģionu tautas tērpus, kurus darinājuši Latvijas meistari. Mūsu kultūrā tautas tērpam ir dziļi simboliska nozīme un to valkājam ar lepnumu. Ceram, ka šī ekspozīcija dos priekšstatu par Latviju kā valsti ar senu, bagātu un dzīvu kultūru. Paldies visiem, kas palīdzēja tapt šai ekspozīcijai!”.

Izstādē apskatāmi meitu, sievu un vīru tautastērpi no visām latviešu vēsturiskajām zemēm – Sēlijas,  Latgales, Vidzemes, Kurzemes un Zemgales, lībiešu etnogrāfiskais un arheoloģiskais tērps, kā arī trimdā darinātie tautastērpi, kuru stāsti sniedz ieskatu Latvijas sarežģītajā vēsturē.

Izstāde apskatāma Slovākijas Tradicionālās kultūras centra teātra telpās Balkánska 31/66, Bratislavā, vēl līdz 21.decembrim.

Izstādi organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar tautas tērpu centru “Senā klēts”, muzeju un pētniecības centru “Latvieši Pasaulē», Slovākijas Tautas mākslas apvienību, Latvijas vēstniecību Austrijā, Latvijas Nacionālo bibliotēku un kori “Lōja”.

Informācija:

Lnkc.gov.lv

Sluk.sk