Latvijas Valsts svētkus un Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē kampaņas atklāšanu Vīnē atzīmē ar Katrīnas Gupalo un Edgara Vilcāna koncertu

17.11.2023. 14:17

2023. gada 16. novembrī Vīnē par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai Pasaules muzejā (Weltmuseum Wien) tika rīkota svētku pieņemšana, kas pulcēja vairāk kā divsimt diplomātiskā korpusa pārstāvjus, sadarbības partnerus un Latvijas diasporu Austrijā, Slovākijā, Šveicē un Lihtenšteinā. Svinīgo pasākumu ar uzrunu atklāja Latvijas vēstniece Austrijā Guna Japiņa un vēstniece, pastāvīgā pārstāve ANO, EDSO un citās starptautiskajās organizācijās Vīnē Katrīna Kaktiņa.

“Latvijas Valsts dibināšana un tās nosargāšana Brīvības cīņās notika ar sabiedroto atbalstu. Arī šobrīd vienotībai un solidaritātei ir liela nozīme, un tā izpaužas gan nenogurdināmā atbalstā Ukrainai, gan valstu pastāvēšanas tiesību aizsargāšanā. Katrs palīdzam kā spējam – vārdos un darbos, gan draugu, gan savā labā”, sacīja vēstniece Guna Japiņa.

Vēstniece Katrīna Kaktiņa uzsvēra: “Latvijas ANO Drošības padomes kampaņas logo ir ietverta Saule – galvenā dabas dievība latviešu mitoloģijā. Tā simbolizē arī Latvijas prioritātes dzimumu līdztiesības un klimata jautājumos. Simbolizējot arī starptautiskos noteikumos balstītu kārtību, piecas Saules kārtojas ANO Drošības padomes galda pakava formā. Katru Sauli atveido mazi pikseļi – tie ir simbols digitāliem risinājumiem un Latvijas gatavībai mazināt digitālo plaisu. Tāpat mazs pikselis simbolizē pirmo soli, no kura sākas lielas idejas, un mazas valsts pienesumu, pie ANO Drošības padomes galda risinot būtiskus jautājumus.” 

Svētku noskaņu Pasaules muzejā Vīnē ieskandināja starptautiski atzīto latviešu mākslinieku koncerts - Katrīnas Gupalo dziedājums Edgara Vilcāna muzikālajā pavadījumā. Abus māksliniekus vieno ciešas saiknes ar Ukrainu, un Latvijā augsti novērtēts viņu paveiktais Ukrainas labā. Uzsverot Latvijas atbalstu Ukrainai, svinību ietvaros svētku viesiem bija iespēja klausīties kā latviešu, tā ukraiņu spēka dziesmas no mūziķu koncertprogrammas “Dzimtā valoda” repertuāra. Svinīgajā pasākumā vēstniece Austrijā Guna Japiņa pasniedza Atzinības rakstu Latvijas goda konsula Šveicē palīdzei Ērikai Messerli (Erika Messerli) par profesionālu sniegumu un personisko ieguldījumu Latvijas valstspiederīgo interesēs.

Vīnes Pasaules muzejs ir daļa no Hofburgas pils kompleksa un glabā vienu no senākajām ievērojamo Austrijas galvaspilsētas muzeju kolekcijām – etnogrāfiskus objektus no teritorijām ārpus Eiropas.

Latvijas Valsts svētku mēnesī vēstniecība kā ik gadu piedāvās vīniešiem un pilsētas viesiem iepazīties ar aktuālo latviešu kino repertuārā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu kino nedēļā “Nordiale”. Šogad filmu festivāla “Nordiale” ietvaros 25. novembrī Vīnes senākajā kinoteātrī “Urania” skatītājiem tiek piedāvāta godalgotā režisora Viestura Kairiša filma “Janvāris”. Pirms un pēc filmas seansa apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Latvijā un pārējās Baltijas valstīs ražotām precēm vienīgā Latvijas preču veikala Austrijā - The Baltic Shop - stendā.

Ārpus Vīnes Latvijas Republikas proklamēšanu ar vēstniecības atbalstu svinēs Grācas Latviešu kultūras biedrība 18.novembrī un goda konsula Dr. Karla Vindinga rīkotā pasākumā tiksies tautieši Zalcburgas federālajā zemē 26. novembrī.