Noslēgušās Latvijas un Ķīnas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas

14.01.2021. 10:16

2021. gada 13. janvārī attālināti notika Latvijas un Ķīnas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas, ko vadīja Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs un Ķīnas ārlietu ministra vietnieks Cjins Gans (Qin Gang).

Amatpersonas pārrunāja valstu divpusējo sadarbību, Eiropas Savienības – Ķīnas attiecību aktualitātes, kā arī sadarbību Centrālās un Austrumeiropas valstu (CAEV) – Ķīnas formāta ietvaros un reģionālos jautājumus.

A. Pelšs attiecības ar Ķīnu raksturoja kā pragmatiskas un aktīvas, norādot, ka abas valstis meklē abpusēji izdevīgas sadarbības iespējas, taču nevairās arī pārrunāt jautājumus, kuros viedokļi ievērojami atšķiras, piemēram, cilvēktiesības un noteikumos balstītas starptautiskās sistēmas funkcionēšana. Latvija ir ieinteresēta stiprināt uz praktiskiem rezultātiem orientētu ekonomisko sadarbību ar Ķīnu, lai mazinātu savstarpējo tirdzniecības deficītu. Valsts sekretārs vērsa uzmanību uz nepieciešamību veidot līdzsvarotākas ES–Ķīnas attiecības, īpaši ekonomikā un starptautiskajā tirdzniecībā, kā arī uzsvēra atklātības un starptautiskās sadarbības nozīmi Covid-19 pandēmijas negatīvo seku pārvarēšanā. Puses arī pārrunāja gatavošanos februārī iecerētajam CAEV–Ķīnas sadarbības formāta samitam. 

Latvija un Ķīna šogad atzīmē diplomātisko attiecību nodibināšanas 30. gadadienu. Latvijas un Ķīnas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas ir regulārs formāts, kurā tiek pārrunāta divpusējās sadarbība, kā arī aktuāli starptautiskās politikas jautājumi. Iepriekšējās politiskās konsultācijas notika 2017. gada martā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā

Vēstniecības ziņas

5. marts, 08:58
Latvijas Pasta pārstāvji apmeklē vēstniecību Pekinā

4. martā, vizītes ietvaros Ķīnā VAS Latvijas Pasts pārstāvji apmeklēja vēstniecību un tikās ar Latvijas vēstnieci Ķīnā Maiju Maniku. Tikšanās laikā vēstniece informēja delegāciju...

Lasīt vairāk