Latvija pauž bažas par bezatbildīgu uzvedību kibertelpā

19.07.2021. 13:31

Latvija pauž bažas par nepārtrauktām ļaunprātīgām kiberdarbībām, kas gan valsts, gan privātu uzņēmumu un organizāciju līmenī ir vērstas pret un ietekmē ES dalībvalstu un mūsu sabiedroto un partneru demokrātiju, drošību un tautsaimniecību.

Šodien Latvija savā nacionālajā kapacitātē atbalsta nosodījumu, ko starptautiskā sabiedrība ir paudusi uzbrukumiem, kas veikti, izmantojot Microsoft Exchange servera ievainojamības, un apdraudējuši kibertelpas drošību un stabilitāti, radot nozīmīgus ekonomiskus zaudējumus.

Intelektuālā īpašuma zādzībā un spiegošanā iesaistītas hakeru grupas APT40 un APT31 ir vērsušās arī pret Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm. ES un tās dalībvalstis ir noskaidrojušas, ka šīs ļaunprātīgās kiberdarbības un Microsoft servera kompromitēšana veikta no Ķīnas Tautas Republikas teritorijas.

Latvija stingri atbalsta starptautisko tiesību un normu piemērošanu kibertelpā un aicina Ķīnas Tautas Republiku, kā tas būtu jādara visām valstīm, ievērot atbildīgu uzvedību kibertelpā, tostarp nepieļaujot, ka tās teritoriju izmanto ļaunprātīgu kiberdarbību veikšanai.

Latvija turpinās veicināt brīvu, atvērtu, stabilu un drošu kibertelpu un starptautisko sadarbību, tiecoties kopīgi stiprināt kibertelpas drošību un atturētu turpmākus kiberuzbrukumus. 

ES paziņojums 

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā

Vēstniecības ziņas

5. marts, 08:58
Latvijas Pasta pārstāvji apmeklē vēstniecību Pekinā

4. martā, vizītes ietvaros Ķīnā VAS Latvijas Pasts pārstāvji apmeklēja vēstniecību un tikās ar Latvijas vēstnieci Ķīnā Maiju Maniku. Tikšanās laikā vēstniece informēja delegāciju...

Lasīt vairāk