Šanhajas tirdzniecības centrā Greenland Global Commodity Trading Hub atklāts Latvijas preču paviljons

10.11.2020. 05:27

31.oktobrī vairākas valstis, to skaitā Latvija, panāca vienošanos par preču paviljonu izveidi Šanhajas tirdzniecības centrā Greenland Global Commodity Trading Hub, kas atrodas Šanhajas Nacionālā izstāžu centra tiešā tuvumā.

5.novembrī notika Latvijas preču paviljona atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās Latvijas vēstniece ĶTR Maija Manika un Greenland Holding Group prezidenta vietnieks un G-Hub grupas vadītājs Džeimss Sjue (James Xue), savās uzrunās novēlot veiksmi kompānijām, kas vēlas ienākt vai paplašināt darbību Ķīnas tirgū.

Pasākuma laikā vēstniece Maija Manika sniedza intervijas vairākiem vietējo mediju pārstāvjiem.

Nākamgad aprit 30 gadi kopš Latvijas un Ķīnas diplomātisko attiecību nodibināšanas. Šis laiks iezīmē ekonomisko sakaru, tirdzniecības un kultūras apmaiņas intensifikāciju. Pašlaik mūsu galveno Latvijas eksporta produktu (kokrūpniecības produkti, kūdra, saldētas mellenes) patērētāji Ķīnas tirgū ir industriāli uzņēmumi, taču Ķīnas tirgū arvien aktīvāk ienāk eksportētāji, kas orientējas uz individuālu patērētāju; tādi, piemēram, ir kosmētikas un pārtikas uzņēmumi. Ķīnas pārtikas veikalu plauktos visbiežāk atrodamas Latvijā ražotās brokastu pārslas, zivju konservi, alkoholiskie dzērieni un zīdaiņu pārtika. Tāpat Latvija nesen uzsākusi liellopu gaļas eksportu uz Ķīnu. Vienai no Latvijā pazīstamākajām kosmētikas kompānijām Stenders Ķīnā jau ir 140 veikali, un mēs redzam potenciālu arī citām kompānijām sasniegt līdzvērtīgus rezultātus.

Lai arī pamatā Latvijas paviljonā būs atrodami pārtikas produkti, tajā būs pieejamas arī citas preces, kas ieguvušas labu reputāciju Ķīnas tirgū - no otrreizējām izejvielām gatavotās ZIGI somas, Rīgas Laku un krāsu rūpnīcas krāsas, uzņēmuma Lightguide optiskās šķiedras kabeļi, Groglass bezatspīduma stikls.

Pateicoties LIAA sabiedriskā pārstāvja Martina Jina (Martin Yin) ieguldījumam, Latvijas produktu paviljons būs atvērts veselu gadu un būs pieejams visiem Latvijas produktu eksportētājiem, Ķīnas importētājiem, kā arī plašākai Ķīnas publikai.

Greenland Global Commodity Trading Hub tika izveidots 2018.gada novembrī kā pastāvīgi atvērta tirdzniecības platforma. Tas ir valstij piederošās Greenland grupas uzņēmums, kas vēlas paplašināt darbību, attīstot Ķīnas starptautisko importa izstādi papildinošus pakalpojumus. Tirdzniecības platforma jau ir piesaistījusi 139 uzņēmumus no 57 valstīm un reģioniem, piedāvājot 60 000 dažādus produktus. Platformu ir apmeklējuši 5.6 miljoni klientu. Gan tiešā, gan interneta tirdzniecība šajā gadā ir sasniegusi 6 mljrd. juaņu (857 mlj. ASV dolāru).