Latvija un Ķīna paraksta Kultūras apmaiņas programmu 2021. – 2025. gadam

09.02.2021. 08:20

9. februārī Latvijas Republikas vēstniece Ķīnas Tautas Republikā Maija Manika un Ķīnas Tautas Republikas Kultūras un tūrisma ministra vietnieks Džangs Sju (Zhang Xu) parakstīja Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas Kultūras apmaiņas programmu 2021. – 2025. gadam.
Šī programma paredz veicināt un atbalstīt informācijas un personu apmaiņu mūzikas, muzeju un kultūras mantojuma aizsardzības, vizuālās mākslas, teātra, literatūras, grāmatniecības, nemateriālā kultūras mantojuma un arhīvu jomā. Tāpat paredzēta abu valstu mākslinieku dalība teātra, mūzikas, dejas, mākslas festivālos un citos starptautiskos mākslas forumos, kas noris otrā valstī.
Kā sarunā ar ministra vietnieku uzsvēra vēstniece Maija Manika, Latvijai un Ķīnai jau ir izveidojusies stabila sadarbība kultūras jomā. 2019. gada aprīlī – jūlijā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, mākslas muzejs Rīgas Birža ar artefaktiem no muzeja fondiem piedalījās “Zīda ceļa Nacionālo muzeju dārgumu” izstādē, kas notika Ķīnas Nacionālajā muzejā Pekinā. Latvijas muzejiem ļoti noderīga būtu Ķīnas muzeju senlietu ekspertu pieredze.
Savukārt Kultūras un tūrisma ministra vietnieks Džangs Sju (Zhang Xu) uzsvēra Latvijas tūrisma jomas potenciālu, atzīmējot 2019. gada oktobrī Rīgā notikušās 17+1 valstu par tūrismu atbildīgo ministru sanāksmes nozīmi, kā arī aicināja Latvijas tūrisma industrijas pārstāvjus piedalīties starptautiskajos tūrisma forumos Ķīnā.

Aizvadīto gadu nozīmīgākie Latvijas kultūras notikumi Ķīnā.
2020. gadā Šanhajas filmu festivāla programmā tika iekļauta latviešu filma “Dvēseļu putenis”.
2019. gada augustā Ķīnas Nacionālajā mākslas muzejā Pekinā 8. Starptautiskajā mākslas biennālē “Krāsaina pasaule un kopīga nākotne (A Colorful World and A Shared Future)” no Latvijas piedalījās māksliniece Ilze Smildziņa ar gleznu “On the Edge”.
2019. gada aprīlī – jūlijā Ķīnas Nacionālajā muzejā Pekinā “Zīda ceļa Nacionālo muzeju dārgumu izstādē” ar artefaktiem no muzeja fondiem piedalījās Latvijas Nacionālais mākslas muzejs/ mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA
2019. gada maijā Ķīnā, Šanhajā, starptautiskajā teātra festivālā „Modern Drama Valley Latviju pārstāvēja Nacionālais teātris ar divām režisora Elmāra Seņkova izrādēm – „Antigone” un „Kaija”.