Satiksmes ministrija: Ķīnas un Latvijas transporta un loģistikas pakalpojumu tirdzniecība paplašinās – VIA LATVIA piedalās Ķīnas Starptautiskajā pakalpojumu tirdzniecības izstādē

07.09.2021. 12:28

2021. gada 2. septembrī Latvijas vēstniecības Ķīnā padomnieks transporta un sakaru jautājumos piedalījās Pasaules tirdzniecības pakalpojumu samitā, kas tika organizēts 8. Ķīnas Starptautiskās pakalpojumu tirdzniecības izstādes (CIFTIS) ietvaros Pekinā.

Latvijas transporta un loģistikas nozare CIFTIS 2021 ir pārstāvēta ar VIA LATVIA virtuālo stendu - centralizētu informācijas portālu, kas veicina transporta un loģistikas pakalpojumus.

Kopš 2016. gada, kad Latvija pievienojās Joslas un ceļa iniciatīvai (Belt and Road Initiative), Ķīnas un Latvijas transporta un loģistikas pakalpojumu tirdzniecība ir ievērojami paplašinājusies. Latvija un Ķīna tagad ir savienota ar dzelzceļa, aviācijas un kuģniecības savienojumiem. Latvijas transporta un loģistikas uzņēmumi sniedz efektīvus, ekonomiskus, uzticamus un drošus pakalpojumus, nodrošinot kravu un pasažieru kustību Ziemeļeiropā un plašākā reģionā.

Saskaņā ar Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem Ķīna ir Latvijas lielākais tirdzniecības partneris Āzijā. Latvijas-Ķīnas divpusējā preču un pakalpojumu tirdzniecība no 2016. līdz 2020. gadam ir augusi par 59%. Kamēr transporta un loģistikas pakalpojumu apjoms no 2016. līdz 2020. gadam ir audzis par 98%. 2020. gadā transporta un loģistikas nozares pakalpojumi veidoja 85% no visa Ķīnas un Latvijas pakalpojumu tirdzniecības apjoma.

Līdztekus spēcīgam impulsam divpusējā transporta un loģistikas pakalpojumu tirdzniecībā, Latvija aktīvi veicina sadarbību ar trešo valstu tirgiem, piedāvājot alternatīvus transporta pakalpojumus un risinājumus piegādes ķēdes traucējumu novēršanai, ko izraisījusi COVID-19 epidēmija. Latvijas transporta un loģistikas uzņēmumi cenšas izmantot jaunas iespējas, paātrināt ekonomikas atveseļošanos un veicināt lielāku reģionālo un globālo savienojamību caur Latviju, sacīja Satiksmes ministrijas nozares padomnieks Latvijas vēstniecībā Ķīnā Helmuts Kols.

Ķīnas starptautiskā pakalpojumu tirdzniecības izstāde (CIFTIS) ir valsts līmeņa starptautiska un visaptveroša pakalpojumu tirdzniecības izstāde, kas norisinājās no 2021. gada 2. līdz 7. septembrim Pekinā. CIFTIS pārstāv tirdzniecību 12 pakalpojumu nozarēs, kā to ir definējusi Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO), proti, uzņēmējdarbība, komunikācija, būvniecība un ar to saistītā inženierija, izplatīšana, izglītība, vide, finanses, veselība, tūrisms un ceļojumi, atpūta, kultūra un sports, transports un citi pakalpojumi.

Avots: https://www.sam.gov.lv/lv/jaunums/kinas-un-latvijas-transporta-un-logistikas-pakalpojumu-tirdznieciba-paplasinas-latvia-piedalas-kinas-starptautiskaja-pakalpojumu-tirdzniecibas-izstade