Nozares padomnieks piedalās Āzijas loģistikas, jūrniecības un aviācijas konferencē

03.12.2023. 08:36

No 2023. gada 21. līdz 22. novembrim Satiksmes ministrijas nozares padomnieks Latvijas vēstniecībā Ķīnā Helmuts Kols piedalījās Āzijas loģistikas, jūrniecības un aviācijas konferencē (Asian Logistics, Maritime and Aviation Conference - ALMAC) Honkongā, Ķīnas Tautas Republikā.

Šogad ALMAC koncentrējās uz piegādes ķēžu diversifikāciju, dekarbonizāciju un digitalizāciju kā nākotnes noturības nodrošinājumu. Klimata pārmaiņas, atbildība par vidi un ilgtspējība ir starp jautājumiem, kuri arvien vairāk virza jauno ekonomikas attīstības programmu visā pasaulē.

Latvijas transporta un loģistikas nozare lielu nozīmi piešķir starptautiskajai sadarbībai, lai veicinātu, attīstītu un uzturētu multimodālo transporta savienojamību, kā arī diversificētu kravu un pasažieru pārvadājumu plūsmas. Latvija ir ieinteresēta piesaistīt jaunas plūsmas un attīstīt trešo valstu tirgu sadarbību, izmantojot Latvijas transporta koridoru.

Ģeogrāfiski pēc sauszemes, dzelzceļa un gaisa attāluma Latvija ir Āzijai tuvākā Eiropas Savienības dalībvalsts. Attiecīgi Latvija koncentrējas uz divpusējo un daudzpusējo sadarbību aviācijas, dzelzceļa, ostu un kuģniecības, loģistikas, pasta un e-komercijas jomās. Latvijas transporta un loģistikas sektors aktīvi ievieš un īsteno visaptverošu zaļās domāšanas praksi visos transporta veidos.

Latvija ir ieinteresēta sadarboties ar starptautiskiem partneriem, lai uzturētu un uzlabotu savienojamību starp Āziju un Eiropu caur Latviju. Starptautiskā lidosta “Rīga” piedāvā plašu pasažieru un kravu maršrutu tīklu Ziemeļeiropā. Savukārt Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic izmanto jaunāko reaktīvo gaisa kuģu floti Eiropā, kura tiek uzskatīta par vienu no pasaulē zaļākajām un videi draudzīgākajām komerciālajām lidmašīnām. VAS “Latvijas dzelzceļš” piedāvā tiešu piekļuvi Vidusāzijas valstīm, bet Latvijas jūras ostas nodrošina multimodālus savienojumus ar galvenajiem kuģniecības maršrutiem caur Baltijas jūru.

Latvija ir ieinteresēta Rīgas, Ventspils un Liepājas ostās ieviest jaunās tehnoloģijas, videi draudzīgos risinājumus, modernizēt un attīstīt jaunas ražošanas nozares, kas varētu vēl vairāk iekļaut Latviju globālās zaļajās un ilgtspējīgajās piegādes ķēdēs.

ALMAC ir viena no vadošajām piegādes ķēžu konferencēm Āzijā, kura ik gadu pulcē loģistikas, jūras, gaisa kravu un piegādes ķēžu pārvaldības pakalpojumu sniedzējus un nosūtītājus, tostarp ražotājus, tirgotājus un izplatītājus, lai apmainītos ar tirgus informāciju un izpētītu biznesa iespējas. Dalība ALMAC bija iespējama, pateicoties Honkongas Tirdzniecības attīstības padomes (Hong Kong Trade Development Council - HKTDC) uzaicinājumam un sniegtajam atbalstam.