Plašāks latviešu valodā izdotās literatūras klāsts Somijas bibliotēkās

18.03.2021. 12:10

Sveicot visus Somijas latviešus un latviski lasošos Somijas iedzīvotājus "Lakstīgalas mēneša” noslēgumā − Pasaules dzejas dienā, vēstniecība priecājas paziņot, ka Helsinku Pasilas bibliotēkas Daudzvalodu nodaļa ir uzsākusi latviešu valodā izdoto grāmatu krājuma papildināšanu. Bibliotēkas un vēstniecības sadarbības mērķis ir plašs bērnu un pieaugušo literatūras klāsts latviešu valodā visās somu bibliotēkās.

Pirmā jauno grāmatu raža – aptuveni 40 grāmatas – jau atrodama Pasilas bibliotēkas plauktos, kā arī bibliotēku katalogā Helmet.fi (lūdzu skatīt saites uz grāmatu sarakstiem ziņas beigās).
Ar reģionālo bibliotēku, skolu, bērnudārzu vai citu organizāciju starpniecību jebkuram interesentam ir iespēja aizņemties daļu Pasilas bibliotēkas Daudzvalodu nodaļas kolekcijas uz vairākiem mēnešiem, pakalpojumu piesakot:
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.; tālrunis (09) 3108 5432.

Latviešu valodā lasošajiem Helsinkos un citās Somijas pilsētās pieejamas Ineses Zanderes, Noras Ikstenas, Andra Akmentiņa, Ingas Gailes, Māras Zālītes, Kārļa Vērdiņa, Gunta Bereļa, Paula Bankovska, Luīzes Pastores, Ievas Melgalves, Pētera Brūvera un citu autoru darbi. Pirmo jauno grāmatu sarakstu sastādīja Latvijas vēstniecība Somijā un “Latvian Literature” platforma.

Pasilas bibliotēkas krājumu katru gadu papildinās ar vairākiem desmitiem grāmatu. Aptuveni puse ieteikto grāmatu būs literatūra bērniem, otra puse – grāmatas pieaugušajiem (gan latviešu, gan citu zemju autoru darbi). Priekšlikumus par jaunu grāmatu iegādi izstrādās kultūras jomās strādājošie un Somijā dzīvojošie latvieši. 2021. gadā iegādājamo grāmatu saraksta kuratore būs tulkotāja Zane Balode.
Daudzvalodu nodaļas krājumā plānots iekļaut arī mūziku, filmas un periodiku latviešu valodā.

Pasilas bibliotēkas Daudzvalodu nodaļā atrodas apmēram 23 tūkstoši grāmatu 80 valodās. Pasilas bibliotēku plauktos šobrīd atrodamas aptuveni 400 grāmatas latviešu valodā.
Latviešu valoda pieder pie retajām valodām, t.i., neatrodas Somijā lietotāko un lasītāko svešvalodu padsmitniekā. Vēstniecība, sadarbojoties ar tulkotājiem, izdevējiem, bibliotēkām un platformu “Latvian Literature” aktīvi strādā pie latviešu literatūras atpazīstamības Somijā. Par šīs sadarbības augļiem liecina gan nesen izdotie latviešu literatūras tulkojumi, gan dalība lielajos grāmatu tirgos un literatūras festivālos Turku, Tamperē un Helsinkos.

"Lakstīgalas mēnesis” ir ikgadējs valodu daudzveidības krāšņumam veltīts pasākumu cikls Helsinku bibliotēkās. Pasākumu laikā tiek uzsvērta Somijā dzīvojošo cilvēku dzimtās – mātes valodas un to lietošanas nozīme. “Lakstīgalas mēnesis” norisinās katru gadu no 21. februāra līdz 21. martam, kas ir Pasaules dzejas diena.

Grāmatas latviešu valodā pieaugušajiem atrodamas šeit.

Grāmatas latviešu valodā bērniem un jauniešiem atrodamas šeit.