Vēstniecībā Somijā notiek tematiskās darba brokastis “Klasiskā, laikmetīgā mūzika un ne tikai – ievērojami mūzikas festivāli un to fenomens Latvijā”

08.04.2022. 09:56

2022. gada 31. martā Latvijas vēstniecība Somijā un LIAA Tūrisma departaments organizēja tematiskās darba brokastis “Klasiskā, laikmetīgā mūzika un ne tikai – ievērojami mūzikas festivāli un to fenomens Latvijā”.

Darba brokastīs bija aicināti plaša spektra Somijas kultūras un mūzikas mediji, tūrisma nozares un Somijas kultūras aprindu pārstāvji, kuri iepazinās ar daudzveidīgo mūzikas pasākumu piedāvājumu Latvijā.

Tematiskās brokastis tika organizētas, lai popularizētu augstvērtīgo kultūras un mūzikas pasākumu klāstu Latvijā un akcentētu Latvijas ērto sasniedzamību.
Brokastīs piedalījās komponists un mūzikas žurnālists Edgars Raginskis, kamermūzikas festivāla “Sansusī” dibinātājs, Latvijas Nacionālās operas solists Armands Siliņš un Liepājas Mākslas foruma mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča. Savukārt, klausītāju vidū bija Somijas nacionālās TV un Radio sabiedrības YLE žurnālisti, klasiskās un modernās mūzikas kanālu un preses izdevumu žurnālisti, kā arī Somijas mūzikas eksperti, mūziķi, kultūras, gastronomijas mediji u.c.

Atklājot klasiskās un mūsdienu mūzikas festivāliem veltītās darba brokastis, Latvijas vēstniece Somijā Kristīne Našeniece uzsvēra tieši tuvā tūrisma potenciālu. “Es ticu tuvā tūrisma potenciālam, lai uzzinātu ko vairāk par zemēm, kas mums ir tepat blakus un par kurām mums šķiet, ka mēs kaut ko zinām, bet kā ir patiesībā?” Vēstniece piesauca Ziemeļvalstu Ministru padomes 2018. gadā Rīgā veikto pētījumu, ko Latvijas iedzīvotāji domā par Ziemeļvalstīm un stāstīja par savu pieredzi, strādājot Somijā. “Šeit, Somijā dažkārt saskaramies ar to, ka cilvēki jauc Latviju ar Lietuvu”, sacīja vēstniece, piebilstot, ka vēstniecība drīzumā rīkos pasākumu, kur ar humoru un vizuālās mākslas palīdzību tiks apskatītas Latvijai un Lietuvai kopīgās un atšķirīgās iezīmes.

Vēstniece pauda patiesu gandarījumu par Latvijas kultūras un mūzikas pasākumu daudzveidību un augsto līmeni, aicinot somus baudīt ne tikai augsta līmeņa tūrisma piedāvājumu, bet arī pasaulē zināmu Latvijas mūziķu sniegumu mūsu valsts krāšņākajās koncertzālēs un festivālos.

Pasākuma dalībnieki bija gandarīti sniegt priekšlasījumus tik ieinteresētai un zinošai auditorijai. Patīkams pārsteigums esot bijuši somu žurnālistu precīzie jautājumi par iespējamiem koncertu apmeklējumiem, biļešu cenām, koncertzāļu repertuāru un saziņu ar Latvijas koncertu producentiem. Žurnālisti interesējās arī par Latvijas reģionu koncertzālēm, to repertuāru, festivāliem, kā arī par tūrisma apskates objektiem konkrētajos Latvijas reģionos.

Pasākuma ietvaros tika prezentēta arī Latvijas augstākās klases pavārmāksla. Dalībniekus cienāja restorāna “Laivu centrs” un ”Pavāru kluba” komanda. Šefpavārs Dinārs Zvidriņš ir Latvijas Gada pavāra konkursa uzvarētājs, kurš četras reizes ieguvis ”Zelta pavārnīcu”. Zvidriņš jau otro reizi pārstāvēja Latviju visaugstākajā Eiropas kulinārijas Bocuse d’Or pavāru olimpiādē, kas šogad no 23.-24. martam norisinājās Ungārijā, Budapeštā. Gatavojoties šim konkursam, šefpavārs praktizējies arī divos izcilos Helsinku restorānos: “Olo” un “Savoy”.

Pēc pasākuma komponists E. Raginskis uzsvēra: “Klausoties festivāla "Sansusī" direktora Armanda Siliņa un Liepājas Mākslas foruma mākslinieciskās vadītājas Baibas Bartkevičas prezentācijas, ar lepnumu secināju, ka mūsu profesionālās akadēmiskās mūzikas vide ir interesanta ārzemju auditorijai un konkurētspējīga ar citu valstu producentu piedāvājumiem. Šādas precīzi izplānotas un konkrētai mērķauditorijai skaidri mērķētas tikšanās ir nozīmīgas un jārīko arī turpmāk”.