Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš viesojas darba vizītē Kopenhāgenā

24.02.2020. 16:04

2020. gada 31. janvārī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš darba vizītē Kopenhāgenā tikās ar Dānijas premjerministri Meti Frederiksenu (Mette Frederiksen) un latviešu diasporas pārstāvjiem, kā arī apmeklēja Dānijas uzņēmumus "State of Green", kas apkopojis valsts pieredzi un sasniegumus zaļo tehnoloģiju jomā, un "Energy Lab Nordhavn", kas piedāvā nākotnes risinājumus gudrās enerģijas iegūšanai.  

Bezpeļņas publiskās-privātās partnerības organizācijā "State of Green" premjers diskutēja par Dānijas pieredzi zaļās enerģijas apgūšanā, kā arī apmainījās ar idejām un Latvijas pieredzēto šajā jomā. Pēc Eurostat datiem, Latvija un Dānija ir sasniegušas saistošos ES mērķus atjaunojamās enerģijas jomā no kopējā enerģijas patēriņa. 2018. gadā atjaunojamā enerģija veidoja 40.3% no Latvijas enerģijas patēriņa, savukārt Dānijā – 36.1%.

Latvijas un Dānijas Ministru prezidentu darba pusdienās tika runāts par abu valstu savstarpējām attiecībām, Dānijā apcietinātās Latvijas pilsones K. Misānes lietu, reģiona drošību un Eiropas Savienības daudzgadu budžetu. M. Frederiksena ielūdza K. Kariņu kopīgi apmeklēt "Energy Lab Nordhavn", kas tiecas palielināt zaļās enerģijas īpatsvaru kopējā tirgū. K. Kariņš ar M. Frederiksenu pārrunāja izaicinājumus, izdevības un sadarbības iespējas zaļās enerģijas jautājumos starp abām valstīm.

Ministru prezidents vizītes laikā sniedza vairākas intervijas dāņu un Latvijas medijiem. Tā intervijā laikrakstam Berlingske K. Kariņš uzsvēra, ka Krievija ir izaicinājums visai Eiropai un ka viņu uztrauc Krievijas gatavība izmantot militāru spēku, lai paplašinātu tās teritoriju.

Vēstniecībā tiekoties ar latviešu diasporas pārstāvjiem Dānijā, premjers uzklausīja tautiešu jautājumus un pārdomas gan par situāciju Latvijā, gan Dānijā. Īpaši svarīgi bija jautājumi, kas saistīti ar atgriešanos Latvijā – izglītības un labklājības sistēmu kvalitāte,  kā arī darba un uzņēmējdarbības iespējas. Diasporas pārstāvji pauda gatavību aktīvāk sastrādāties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, lai palīdzētu Latvijas uzņēmējiem ienākt un nostiprināties Skandināvijas tirgū. Ņemot vērā klimata jautājumu aktualitāti, pasākuma dalībnieki diskutēja ar Ministru prezidentu par lielāku vēja un citus zaļās enerģijas resursu apgūšanu Latvijā.