Parīzē atzīmē Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienu

23.11.2023. 18:07

2023. gada 22. novembrī Latvijas vēstniecība Francijā un Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība OECD un UNESCO rīkoja Valsts svētku diplomātisko pieņemšanu Parīzes 16.rajona mērijas svētku zālē. Tika aicinātas Francijas valdības amatpersonas, parlamenta, pašvaldību un citu institūciju pārstāvji, ekonomiskie sadarbības partneri, kā arī Parīzē akreditētais ārvalstu diplomātiskais korpuss, arī starptautisko organizāciju pārstāvji un diplomāti. Pieņemšanu apmeklēja arī kultūras asociāciju un sadraudzības pilsētu, kā arī Latviešu diasporas asociāciju pārstāvji un Parīzē dzīvojošie latviešu mākslinieki. Pieņemšanu pagodināja arī Parīzes 16.rajona mērs, paužot prieku sadarboties ar vēstniecību.

Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais, uzrunājot viesus, atgādināja Latvijas vēstures notikumus un mūsu sabiedroto, tai skaitā, Francijas nozīmi, gan atskatoties pagātnē, gan domājot par šodienas izaicinājumiem. E.Stiprais pauda pārliecību, ka Latvija pirms nu jau 30 gadiem ir izdarījusi pareizo izvēli iestājoties Eiropas Savienībā un NATO, un nākamajā gadā mēs varēsim atzīmēt 20 gadus, kopš esam šo organizāciju pilntiesīgas dalībvalstis.

Latvijas vēstnieks OECD un UNESCO Indulis Ābelis savā uzrunā uzsvēra daudzpusējās diplomātijas un starptautisko organizāciju, kurās Latvijas ir dalībvalsts, nozīmi. I.Ābelis informēja klātesošos par Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomes nepastāvīgo locekļu 2025. gada vēlēšanām uz 2026.-2027. gada termiņu.

Kā ik gadu, Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais un vēstniecības darbinieki piedalījās arī Latviešu apvienības Francijā organizētajās Valsts svētku svinībās tautiešiem Francijā, kas notika 2023.gada 18.novembrī, piedaloties Luksemburgas latviešu folkloras kopai “Dzērves”.