Ārlietu ministrijas pārstāvis Juris Štālmeistars tiekas ar Ķīnas īpašo pārstāvi Centrālās un Austrumeiropas valstu un Ķīnas sadarbības jautājumos

12.05.2022. 04:06

2022. gada 3. maijā Ārlietu ministrijas Ekonomisko attiecību, tirdzniecības un attīstības sadarbības direkcijas vadītājs un Latvijas nacionālais koordinators Centrālās un Austrumeiropas valstu–Ķīnas sadarbības jautājumos Juris Štālmeistars tikās ar Ķīnas īpašo pārstāvi Centrālās un Austrumeiropas valstu–Ķīnas sadarbības jautājumos Huo Judžeņu (Huo Yuzhen). Tikšanās laikā J. Štālmeistars iezīmēja aktuālās politiskās norises, kas veido Latvijas-Ķīnas sadarbības kontekstu. Paužot Latvijas nosodījumu plašajam neprovocētajam Krievijas karam pret Ukrainu, J. Štālmeistars aicināja Ķīnu kā ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli aktīvāk iesaistīties Krievijas militārās agresijas apturēšanā. Direkcijas vadītājs apliecināja Latvijas nemainīgu atbalstu “vienas Ķīnas politikai”, kas ir Latvijas un Ķīnas diplomātisko attiecību pamatā.

Sarunas gaitā tika apspriestas Latvijas un Ķīnas turpmākā divpusējā dialoga iespējas, kā arī sadarbība ES-Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas valstu–Ķīnas formātā. Plānots organizēt Latvijas un Ķīnas politiskās konsultācijas un nākamo Latvijas un Ķīnas Apvienotās Komitejas sēdi, lai risinātu divpusējās tirdzniecības jautājumus un mazinātu Latvijas tirdzniecības deficītu ar Ķīnu. Pārrunājot praktisko sadarbību tādās jomās kā transports, loģistika un lauksaimniecība, J. Štālmeistars aicināja Ķīnu turpināt sekmēt konkrētu projektu virzību.

Direkcijas vadītājs izteica Latvijas bažas par Ķīnas ekonomisko spiedienu pret Lietuvu, kas skar visu Eiropas Savienības iekšējo tirgu, tai skaitā Latvijas. Viņš aicināja rast risinājumu tuvākajā laikā, izmantojot arī Pasaules Tirdzniecības organizācijas konsultāciju formātu.