Vēstnieks Kārlis Eihenbaums tiekas ar Ķīnas ārlietu ministra vietnieku (viceministru) Denu Li

18.10.2024. 05:30

17. oktobrī Latvijas vēstnieks Ķīnas Tautas Republikā Kārlis Eihenbaums tikās ar Ķīnas ārlietu ministra vietnieku (viceministru) Denu Li (Deng Li). Vēstnieks Eihenbaums un ārlietu ministra vietnieks Dens  Li apsprieda Latvijas un Ķīnas divpusējo un starptautisko attiecību aktualitātes.

Tika atzinīgi novērtēts abu valstu diplomātisko attiecību noturīgums 33 gadu garumā, kā arī novērtēta divpusējo attiecību nozīmība, atzīmēta vizīšu apmaiņas šogad, tai skaitā, Ķīnas valdības īpašā pārstāvja Eiropas jautājumos vēstnieka Vu Hongbo (Wu Hongbo) vizīte Latvijā š.g. jūlijā. Vēstnieks K. Eihenbaums aicināja Ķīnu izvērtēt un atbalstīt Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomes nepastāvīgā locekļa vēlēšanās 2025. gadā, lai kopā varētu darboties 2026.-2027. gadā ANO Statūtu ietvaros.  

Apspriežot saspīlēto ģeopolitisko situāciju pasaulē, Latvijas vēstnieks norādīja, ka 21. gadsimtā, kad koloniālajiem kariem vajadzētu būt jau pagātnē, diemžēl Krievija, pēc būtības turpina īstenot politiku, pretēju starptautiskajām normām, rupji tās pārkāpjot, uzsākot militāru agresiju pret ANO dalībvalsti Ukrainu.

Sarunā tika skarta arī situācija reģionā un konflikti citur pasaulē, kas uzliek īpašus pienākumus tiem, kas iestājas par mieru un starptautiskajām tiesībām.

Vēstnieks K.Eihenbaums aicināja turpināt Latvijas un Ķīnas ārlietu ministriju diplomātisko dialogu, attīstīt abpusēji izdevīgu divpusējo ekonomisko sadarbību, plānojot arī starpvaldību apvienotās komitejas sanāksmi. Vēstnieks pauda arī apņemšanos veicināt, lai Ķīnas tirgū būtu pieejami kvalitatīvi Latvijas produkti, kas daudzveidotu vietējo tirgu.

Noslēgumā K.Eihenbaums pasniedza dāvinājumā Ķīnas ārlietu ministra vietniekam pazīstamā Latvijas sinologa un pirmā mūsu valsts diplomātiskā pārstāvja Ķīnā pēc 1991. gada Pētera Pildegoviča grāmatu "Mans Ķīnas stāsts", kā arī informatīvus materiālus par Latviju.