Latvieši un lietuvieši Ēģiptē atzīmē Baltijas ceļa 35 gadadienu

14.10.2024. 17:02
Latvieši un lietuvieši Ēģiptē atzīmē Baltijas ceļa 35 gadadienu

2024. gada 11. oktobrī Ēģiptes kūrortpilsētā Hurgadā noritēja kopīgas latviešu un lietuviešu svinības atzīmējot Baltijas ceļa 35 gadadienu. Vakaru atklāja abu valstu vēstnieki, savās runās uzsverot 1989. gada notikumu lomu tolaik un tagad, kā arī atgādinot par šīs protesta akcijas vēsturisko kontekstu un globālo ietekmi.

Pasākums pulcēja vairāk nekā 40 personu – latviešus, lietuviešus un viņu ģimenes. Viesiem bija iespēja aplūkot dažādas dokumentālas īsfilmas par Baltijas ceļu, piedalīties viktorīnā par šo notikumu un atrast jaunus draugus un domubiedrus gan latviešu, gan lietuviešu kopienās. Krietnais pulciņš bērnu iepazinās kopīgi veidojot Baltijas ceļam veltītu kolāžu, savukārt vecākiem bija iespēja uzdot būtiskus jautājumus atsevišķās sarunās ar vēstnieku. 

Vēstnieks A. Razāns: “Baltijas ceļa mācība, kas nododama mūsu bērniem no paaudzes paaudzē ir tā, ka tad, kad Baltijas tautas ir vienotas, tās paveic visu”.

Īpašu sajūtu radīja arī visu klātesošo sadošanās rokas kaut uz īsu brīdi, vieniem atsaucot atmiņā pašu dalību Baltijas ceļā, citiem – dodot priekšstatu par to cik iespaidīgs šis veikums patiesībā bija, ņemot vērā tā apmērus un apstākļus, kādos tas notika.