Veiksmīgi noslēdzies Turku grāmatu tirgus 2023

04.10.2023. 14:49

Arī šogad Latvija piedalījās Somijas senākajā – Turku grāmatu tirgū. Latvijas dalība tirgū šogad bija iespējama, Latvijas vēstniecībai sadarbojoties ar Latvian Literature un Rozentāla biedrību Somijā. Pārējie šī gada Latvijas programmas sadarbības partneri bija izdevniecība ”Paperiporo” un deju kopa ”Aurora”.

Latvijas stendā trīs dienas – no 29. septembra līdz 1. oktobrim varēja iepazīties ar somiski izdoto latviešu literatūru, kā arī ar grāmatām par Latviju. Stendā notika autogrāfu brīži, sarunas ar izdevējiem, atdzejotājiem, tulkotājiem un autoriem. Šogad Turku grāmatu tirgu apmeklēja  14 000 grāmatu draugi.

Šī gada Turku tirgus galvenā tēma bija DEJA un Helsinku latviešu tautas deju kopa “Aurora” uzstājās grāmatu tirgus atklāšanas ceremonijā.

Šogad priecājamies par vairākām jaunām latviešu literatūras grāmatām.

Tulkotāja Annika Suna iztulkojusi Zigmunda Skujiņa ”Miesas krāsas domino” (LATVIALAINEN DOMINO, izdevējs “Fabriikki8”), kā arī Jāņa Joņeva “Jelgava 94” (DOOM 94, somu izdevējs ”Siltala”). Tulkotāju Sunu par abām grāmatām iztaujāja somu dzejnieks Olli Heikonens (Olli Heikkonen). Saruna klausītājus aizveda pie abu tik atšķirīgo grāmatu tematiskās sastapšanās, savienotajiem likteņiem, pusaudža ironiju un jauniešu noreibšanu pārmaiņu laikā, kā arī sirreālo nacionālistiskās politikas neiespējamības un izaugšanas grūtību atainojumu.

Izdevniecība ”Paperiporo” šogad grāmatu tirgū iepriecināja ar jaunu mūsdienu latviešu dzejas izlasi. Grāmatā VIISI MIESTÄ VENEESSÄ - RUNOJA UUDESTA LATVIASTA (“Pieci vīri laivā”) izdevēja un atdzejotāja Mirja Hovila iekļāvusi sešu dzejnieku darbus. Tie ir - Jānis Elsbergs, Eduards Aivars, Kārlis Vērdiņš, Jānis Tomašs, Arvis Viguls un Henriks Eliass Zēgners.

Turku tirgus laikā notika arī somu dzejnieces Heli Lāksonenas (Heli Laaksonen) saruna ar grāmatas FIRMA MAKSAA - LÖYTÖRETKI LATVIAAN (”Firma maksā”, izdevējs Rozentāla biedrība) autori Jenni Kallionsivu. Grāmata ir autores vērojumi un gadiem krātas zināšanas par to, ar ko latvieši atšķiras no somiem un arī par to, kas abus vieno. Grāmatas 14 nodaļās ir aplūkotas dažādas tēmas: ēdieni, daba, dzimumu lomas, Rīgas ielu nosaukumu izcelsme, vēsture, lībiešu kultūra un citas tēmas.