Dejās un rotaļās aizvadīti ikgadējie Latviešu ģimeņu Ražas svētki Helsinkos

07.11.2023. 16:37

Ikgadējie Latviešu ģimeņu Ražas svētki 28. oktobrī Helsinku Bokvillan muižā bija kupli apmeklēti. Šogad priecājāmies satikt arī iepriekš neredzētas ģimenes!

Pirms priekšnesumiem biedrības “Laivas” priekšsēdētāja vietniece Zane Uitto ciemiņus iepazīstināja ar biedrības atjaunoto tīmekļvietni laivas.fi un pastāstīja par biedrības darbību, tās radošajiem kolektīviem un Latviešu skolu Somijā "Pikku Putni". Klātesošie kopā noskatījās divus video “Mūsu cilvēks”, kuros Somijā dzīvojošie latvieši stāsta par savu darbu un vaļaspriekiem.

Tīmekļvietnē laivas.fi var atrast gan latviešu kopienas Somijā kontaktinformāciju, gan ar Latviju saistītu pasākumu Somijā kalendāru. Laivas.fi piedāvā ieskatu arī biedrību aktīvo biedru intervijās Latvijas medijos, kā arī informāciju par to, kāpēc vērts uzmeklēt domubiedrus un kļūt par savas kopienas biedrības biedru.

Pēc iepazīšanās ar ģimeņu biedrības darbību kora “Ziemeļmeita” izpilddirektore Inese Hutunena pastāstīja par kora darbību un aicināja klātesošos atzīmēt kalendāros kora Ziemassvētku koncerta datumu un vietu. Kora koncerts "Sweet Bells of Christmas" notiks Espoo pilsētas Tapiolas baznīcā 1. decembrī pulksten 19:00.

Ražas svētku priekšnesumu programmu atklāja deju kopa “Aurora” ar “Sešdanci”. Rudens Ražas svētki “Aurorai” ir tradicionālais atskaites punkts kolektīva pastāvēšanai– šajos svētkos “Aurora” svin savu dzimšanas dienu. Šogad deju kopai aprit septiņi gadi! Sveicam “Auroru” ar izdejotiem septiņiem gadiem!

Pēc dejotāju priekšnesumiem kopas vadītāja Aiga Turuka visus mīļi aicināja uz nākamo koncertu un dančiem. Tie notiks Helsinkos Bokvillan muižā 2024. gada 3. februārī.

Latviešu skolas Somijā "Pikku Putni" skolotājas Kristīne Tukre, Zane Uitto un bērni īpaši Ražas svētkiem bija sagatavojuši ēnu teātri ar pazīstamajiem latviešu autoru dzejoļiem: Jāņa Poruka "Traci" un Ojāra Vācieša "Astoņi kustoņi".

Pēc ēnu teātra izrādes pedagoģe un mūziķe Zane Uitto svētku viesus veda rotaļās un dančos Muzicēja koklētāja Kristīne Tukre, čellists Tomass Ančs, flautists Jānis Vītols un narsjuha spēlmane Marija Launonen.

Pedagoģes un mākslinieces Vivitas Kauperes vadītajā darbnīcā “Rudens draugi” bērni no kļavu lapām un citiem materiāliem meistaroja dekorus – rudens putnus.

Projektu atbalstīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem.