Latvijas vēstnieks Kārlis Eihenbaums uzrunā Latviešu Nacionālo apvienību Kanādā Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā

22.11.2021. 20:47

2021. gada 18. novembrī Latviešu Nacionālās apvienības Kanādā svinīgajā pieņemšanā Kanādas Latviešu centrā Toronto Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums uzstājās ar apsveikuma uzrunu Latvijas Republikas 103. valstiskuma gadadienā.

Dārgie tautieši!

Sirsnīgi sveicu Latvijas valstiskuma 103. gadadienā - Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā.

Esmu pagodināts un priecīgs, ka varu jūs visus uzrunāt šajos svētkos jau sesto reizi.

Tā ir privilēģija un gods, ko es ļoti augstu novērtēju. Pārstāvēt savu tautu un valsti ir augstākā laime un īpašs gandarījums.

Inārai un man ir bijuši ļoti piepildīti un svētīgi 5 gadi. Nepieredzēti dziļa ir sadarbība ar jums visiem. Ļoti aizkustinoša ir jūsu draudzība un sirsnība. Tās patiesums dod spēku. Paldies par sveicieniem, apbalvojumiem un sirsnīgajiem vārdiem, ko tik lielā skaitā saņemam. Tas dod gandarījumu par to, ko kopā esam paveikuši Latvijai un latviešiem. Mums jūs pietrūks un mēs ilgosimies pēc jums.
Jūs, mūsu centīgie, darbīgie un godprātīgie tautieši šajā plašajā un skaistajā zemē, esat veidojuši tās stiprumu, kā arī vairojuši cieņu pret Kanādu un kanādiešiem, ko izjūt visā pasaulē.

Es esmu patiesi gandarīts, ka atbalstāt savu izcelsmes zemi – Latviju, ka turat godā latviskumu, kā arī visu latvisko. Tas dod stiprumu un tas vairo cieņu pret jums. Tas dod jums lepnumu un vairo krietnumu.
Mēs esam tauta, kas ir nebeidzamos pārbaudījumos rūdījusies. Mēs esam stipri gan savā garā, gan arī miesā. Mēs šķiet nekad nepagurstam, mēs nekad nepadodamies māņiem un viltus praviešiem. Dažreiz tas prasa laiku un dziļāku izvērtēšanu.

Mūsu brīvība ir tā, ko rūpīgi sargājam. Sargājam un lolojam, lai to nodotu tālāk mūsu nākamajām paaudzēm, kas sekos, kas nesīs latviskumu tālāk.

Liels paldies visiem, kas to pašaizliedzīgi un nenogurstoši dara šeit, tālumā no Latvijas. Es esmu gandarīts un patiesi priecīgs, ka mums visā Kanādā ir cieša savstarpējā sadarbība. Mēs viens otru stingri atbalstām un darām lietas kopā. Kopā, mūsu kopībā ir mūsu spēks. Mūsu ražīgā, papildinošā un atbalstošā sadarbība ir lielisks paraugs citiem. Tā būtu jābūt visur, visur, kur ir latvieši.

Šogad, mūsu gara stiprināšanai, iecerējām, rosinājām, kā arī īstenojām bezprecedenta Latvijas karogu parādi visā Kanādā. Mūsu Latvijas karogi 18. novembrī ir pacelti daudzās vietās – Sentdžonsā, Šarolttaunā, Halifaksā, Frederiktonā, Kvebekā, Otavā, Toronto, Hamiltonā, Vinipegā, Saskatūnā, Kalgarijā, Vankūverā un citur. Mūsu karogi lepni plīvo Atlantijas provincēs, valsts vidienē, plašajās prērijās, rietumos, pie Klusā okeāna, kā arī pie Ziemeļu Ledus okeāna – Tuktojaktukā. Latvijas karogus godina gan mūsu tautieši, gan arī vietējās varas pārstāvji, - pilsētu mēri. Latvijas karogus esam dāvinājuši arī mūsu skolām un organizācijām. Tikko nosūtījām uz Monreālu, lai arī tur to varētu pacelt pie Latviešu centra. Karogs ir mūsu simbols, kam jāplīvo lepni, ar cieņu un godu.

Jau ceturto gadu sarkanbaltsarkanajās Latvijas karoga krāsās laistās varenais Niagāras ūdenskritums.

Lai būtu Latvijas patriots un draugs, nav jāgaida līdz “apaļām” jubilejām. Katra diena, pat katrs mirklis ir svarīgs. Nozīmīgs ir katrs cilvēks un katra dvēsele, neatkarīgi no valodas vai kādas citas prasmes. Piederība Latvijai ir būtiska.

Lai kur tu dzīvo un pašreiz atrodies, tu esi latvietis.

Daudzviet Kanādā zaļo Latvijai veltītie ozoli un liepas. Mēs veidojam latvisku vidi. Mēs stāstām un iepazīstinām ar sevi. Mēs runājam par savu vēsturi un likteni. Mēs nežēlojamies. Mēs iepazīstinām un lepojamies ar savu zemi, savu tautu, kā arī ar savu valsti, mūsu vērtībām, izcelšanos un sasniegumiem.

Mēs Kanādā rīkojam izstādes, rādām Latvijas filmas, kas izskaidro, kas informē. Mēs festivālos visā Kanādā – Otavā, Toronto, Vankūverā un Kalgarijā rādām filmas par mums, mūsu sarežģīto vēsturi. Šogad pirmo reizi piedalījāmies arī filmu festivālā Hamiltonā. Izbaudiet, izglītojieties un atbalstiet.

Draugi!

Latvijas un Kanādas attiecības ir ļoti augstā līmenī. Tāda attiecību intensitāte un dziļums vēsturiski starp mūsu valstīm ir pirmo reizi. Kanādas klātbūtne mūsu valstī ar karavīriem, kas ir daļa no daudznacionālas NATO kaujas grupas ir labs pamats, lai justos droši. Tā ir arī iespēja, lai attīstītu, paplašinātu un padziļinātu mūsu draudzību, kopējo izpratni par cilvēciskajām vērtībām.

Latvijas un Kanādas politiķu tikšanās un kontakti ir regulāri, kā arī ļoti ražīgi. Mēs cieši sadarbojamies. Mēs viens otru atbalstām, arī tad, kad tas prasa lielāku uzdrīkstēšanos, drosmi un izlēmību.
Latvijā pēdējo gadu laikā viesojušies un daži pat vairākkārt:
Kanādas valsts galva - ģenerālgubernātore, Kanādas valdības vadītājs - premjerministrs, ārlietu, aizsardzības, ārējās tirdzniecības un citi ministri. Latvijā ir bijis Senāta spīkers, dažādu Kanādas parlamenta komiteju vadītāji un deputāti. Aktīvi kontakti turpinājušies arī pandēmijas apstākļos. Bijušas personiskas tikšanās un bijuši attālināti kontakti. Pavisam nesen Latvijas Valsts prezidents ar Kanādas premjerministru pārrunāja drošības jautājumus, kā arī ārlietu un aizsardzības ministri tikās ar saviem kolēģiem, lai vienotos par tālāko un kopā darāmo.

Esmu priecīgs, ka mūsu kopējais darbs Latvijai ir ražīgs, piepildīts un svētīgs.

Tautieši!

Pirms sešiem gadiem, es jums atgādināju Jāņa Jaunsudrabiņa aicinājumu “Piemini Latviju”.
Tagad vēlos jums nolasīt viņa dzejoli “Bērnam”, mēs visi, lieli un mazi, esam Latvijas bērni.

Raugies, bērns, ar savām gaišām acīm,
Savu tēvuzemi vēro tā,
Ka lai viņas mīļā, mīļā seja
Mūžam paliek tavā atmiņā.
Tad tu vari svešās malās doties
Pāri zemēm, jūrām, ilgu dzīts,
Tēvuzemei nekad nezudīsi,
Jo kā talismans tā būs tev līdz.
Klausies, bērns, ar savām bērna ausīm,
Katrs mīļās mātes vārds ir svēts.
Lai šīs lokanās un maigās skaņas
Dus kā zvans, sirds dzelmēs nogremdēts.
Tad kā vīrs tu vari svešām balsīm
Savas ausis plaši vaļā vērt, –
Mātes valoda tev būs tas zobens,
Ar ko ļaunus mezglus pušu cērt.”


Paldies, priecīgus svētkus, stingru garu un možu prātu!
Dievs, svētī Latviju!