Latvijas vēstniecība Kanādā organizē tikšanos ar Noru Ikstenu Eiropas Savienības Grāmatu klubā Otavā

20.01.2022. 22:45

19. janvārī notika Latvijas vēstniecības Kanādā organizēta Eiropas Savienības Grāmatu kluba Otavā tiešsaistes tikšanās ar latviešu rakstnieci Noru Ikstenu, iepazīstinot un daloties pārdomās par romānu “Mātes piens”.

Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums, uzrunājot tikšanās dalībniekus, uzsvēra Latvijas literatūras un kultūras kopumā nozīmīgo lomu, iepazīstinot ar Latviju un latviešiem. Augstvērtīgi mākslas darbi kā “Mātes piens” palīdz arī izskaidrot Latvijas vēsturi, pat mūsu likteņgaitas, norādīja vēstnieks. Latvijas vēstniecībai pēdējos gados tā ir viena no darba prioritātēm, it īpaši rīkojot izstādes, filmu izrādes un literāros sarīkojumus. Vēstnieks Eihenbaums atgādināja par regulārajiem grāmatu dāvinājumiem dažādām Kanādas grāmatu krātuvēm, izsakot gandarījumu, ka 2021. gada rudenī sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, apjomīgs sūtījums nonāca Kanādas Nacionālajā bibliotēkā un arhīvos (Library and Archives Canada), Otavas un Toronto pilsētu bibliotēkās. Šobrīd jaunākā tulkotā latviešu daiļliteratūra un izzinošā literatūra par Latviju ir pieejama plašam interesentu lokam. Sagādātās grāmatas ir gan latviski, gan arī angliski un pat franciski.

Attālinātāja sarunā ar N. Ikstenu piedalījās vairāki desmiti interesentu no Kanādas, Latvijas un Austrālijas. Saistošā diskusijā ar romāna autori tika pārrunāta “Mātes piens” tapšana, tā nozīme latviešu literatūrā un ietekme sabiedrībā, dalībniekiem daloties arī ar personīgiem stāstiem par grāmatas lasīšanu, par savu dzimtu vēsturi un pārdzīvoto. Drīzumā Latvijā gaidāma arī mākslas filmas, kas veidota par romāna motīviem, pirmizrāde.

Latvijas vēstniecība Kanādā pateicas rakstniecei Norai Ikstenai par dalību sarīkojumā.