Latvijas aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces vizīte Kanādā

01.06.2023. 22:31

No 7. - 12. maijam aizsardzības ministre Ināra Mūrniece uzturējās darba vizītē Kanādā. Tikšanās laikā ar Kanādas aizsardzības ministri Anitu Anandu (Anita Anand), ministre Mūrniece pateicās par Kanādas ieguldījumu Latvijas un visa Baltijas reģiona drošības stiprināšanā. Abas ministres paziņoja par jaunu Latvijas un Kanādas kopīgu iniciatīvu – apmācību programmu Ukrainas bruņoto spēku jaunākajiem virsniekiem Latvijā, kas būs ievērojams ieguldījums Ukrainas cīņā ar Krieviju. Tikšanās laikā aizsardzības ministres pārrunāja arī citus divpusējos sadarbības jautājumus aizsardzības jomā, tai skaitā, NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā attīstīšanu no bataljona līdz brigādei, kā arī abu valstu prioritātes gaidāmajā NATO samitā Viļņā.

Kanādas aizsardzības ministre Ananda atkārtoti apliecināja Kanādas negrozāmo apņemšanos īstenot Madrides samita laikā pieņemtos lēmumus. A. Ananda informēja, ka Kanāda ir uzsākusi paātrinātu iepirkuma procedūru, lai iegādātos jaunas militārās spējas – prettanku ieročus, pretdronu sistēmas un tuvās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas – tās vadītājai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai Latvijā. 

Vizītes laikā I. Mūrniece kopā ar A. Anandu apmeklēja Kanādas bruņoto spēku Petavavas bāzi, kur tikās ar bāzes vadību un karavīriem, kuri šovasar dosies uz Latviju, lai dienētu Kanādas vadītajā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā, kā arī iepazinās ar bāzes infrastruktūru. Tāpat aizsardzības ministre Otavā tikās arī ar Kanādas Parlamenta Aizsardzības komisijas (Standing  Committee on National Defence) deputātiem.

Darba vizītes laikā aizsardzības ministre tikās arī ar latviešu diasporas pārstāvjiem Otavā un pateicās par latviskās identitātes kopšanu un saglabāšanu Kanādā, kā arī sniedza interviju latviešu laikrakstam "Latvija Amerikā" un Kanādas CBC TV raidījumam Power&Politics.