Kanādas premjerministrs Džastins Trudo trešo reizi ierodas vizītē Latvijā

07.08.2023. 17:58

2023.gada 10.jūlijā Kanādas premjerministrs Džastins Trudo (Mr Justin Trudeau) ieradās savā trešajā vizītē Latvijā. Premjerministrs tikās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču un Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu. Premjerministrs Dž.Trudo ir pirmais valdības vadītājs, kurš tikās ar jaunievēlēto Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču. Iepriekšējo reizi Dž.Trudo Latviju apmeklēja 2022.gada martā – uzreiz pēc Krievijas pilna mēroga agresijas pret Ukrainu.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Kanādas premjerministram Dž.Trudo pauda pateicību par Kanādas militāro klātbūtni Latvijā un apliecināja Latvijas gatavību turpināt darbu pie klātbūtnes paplašināšanas un virzības uz kaujas spējīgas brigādes izveidi. Tikšanās laikā abas amatpersonas arī pārrunāja abu valstu līdzšinējo atbalstu Ukrainai, kā arī sadarbību ekonomikā.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka NATO samitā Viļņā ir nepieciešams panākt progresu attiecībā uz Alianses jauniem atturēšanas un aizsardzības plāniem. Valsts prezidents arī izteica pateicību par Kanādas nozīmīgo palīdzību Ukrainai. Tāpat prezidents izteica gandarījumu par Latvijas sadarbību ar Kanādu kopīga mērķa sasniegšanai – izbeigt Krievijas nesodāmību par agresijas noziegumiem pret Ukrainu. Sarunā E. Rinkēvičs akcentēja, ka īpašā tribunāla izveide agresijas noziegumiem pret Ukrainu ir būtiska, lai nodrošinātu pilnīgu atbildību, tostarp no Krievijas augstākās vadības puses.

Kanādas premjerministrs Dž.Trudo kopā ar premjerministru K.Kariņu apmeklēja Ādažu militāro poligonu, kurā ir izvietoti NATO daudznacionālie spēki,  un tikās ar Latvijā izvietotajiem Kanādas karavīriem. Ministru prezidenta K.Kariņa un Kanādas premjerministra Dž.Trudo tikšanās laikā tika pārrunāta drošība reģionā, gaidāmais NATO samits Viļņā, Krievijas īstenotais karš Ukrainā un ilgtermiņa atbalsts Ukrainai.

Premjerministrs Dž.Trudo paziņoja, ka Kanādas palielinās kontingentu Latvijā līdz 2 200 karavīriem un brigādes vajadzībām – ieročiem, munīcijai, ekipējumam un apmācībai atvēlēs 2,6 miljardus Kanādas dolāru nākamo trīs gadu laikā. Tādējādi tiek īstenoti praksē Madrides NATO samita lēmumi par kaujas grupas palielināšanu līdz brigādes līmenim.

Latvijas un Kanādas aizsardzības ministres abu premjerministru klātbūtnē parakstīja ceļa kartes dokumentu, kas paredz brigādes līmeņa spēku izveidošanu Latvijā. Kanāda Latvijā vada NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu. Kaujas grupā ir 11 NATO valstu karavīri.

Pēc vizītes Latvijā premjerministrs Dž.Trudo devās uz Viļņu, kur 11. un 12.jūlijā piedalījās NATO samitā.