Ar Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai veltīto pieņemšanu Otavā atklāj valsts svētku pasākumus Kanādā

08.11.2023. 21:51
Ar Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai veltīto pieņemšanu Otavā atklāj valsts svētku pasākumus Kanādā

2023.gada 6.novembrī Latvijas vēstniecība Kanādā organizēja pieņemšanu Otavā par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai. Šis ir pirmais no šogad plānotajiem Latvijas valsts dzimšanas dienai veltītajiem pasākumiem Kanādā.

Aicināto viesu vidū bija Kanādas valdības un parlamenta pārstāvji, Ārlietu un Aizsardzības ministriju pārstāvji, diplomātiskais korpuss un latviešu kopiena Kanādā. Pieņemšanu apmeklēja Kanādas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Veins Eirs (Wayne Eyre), kā arī vairāki Kanādas bruņoto spēku pārstāvji, kuri bijuši izvietoti Latvijā Kanādas vadītajā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā.

Vēstnieks Kaspars Ozoliņš, uzrunājot klātesošos, atzīmēja Latvijas un Kanādas ciešās un draudzīgās attiecības, ko apliecina augsta līmeņa politiskais dialogs un 2023.gadā notikušās vizītes – Kanādas premjerministra Džastina Trudo un Senāta spīkera Džordža Fjūrija (George J.Furey) vizītes Latvijā, abu valstu aizsardzības ministru vizītes, kā arī Kanādas bruņoto spēku komandiera vizīte Latvijā. Vēstnieks atzinīgi vērtēja abu valstu ekonomisko sadarbību, minot, ka 2023.gadā Airbus Canada piegādāja AirBaltic 40. lidmašīnu, kura ražota Kvebekā. Tāpat vēstnieks pauda gandarījumu par premjera Dž.Trudo paziņojumu š.g. jūlijā paplašināt Kanādas militāro klātbūtni Latvijā līdz kaujas spējīgas brigādes izveidei un pateicās Kanādai par tās nozīmīgo ieguldījumu drošības nodrošināšanā mūsu reģionā. Vēstnieks minēja, ka kandidējot uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts statusu, Latvija cer sadarbībā ar Kanādu un citām klātesošajām valstīm stiprināt multilaterālismu un noteikumos balstītu starptautisko kārtību.

Svētku sveicienu sniedza arī kanādiešu Galvaspilsētas kamerkoris (Capital Chamber Choir), kurš diriģenta Džeimija Lobaka (Jamie Loback) vadībā izpildīja dažādu Latvijas komponistu dziesmas latviešu valodā.

Latvijas valsts svētku svinības plānotas arī citviet Kanādā - 18.novembrī vēstnieks piedalīsies Monreālas latviešu rīkotajā svētku pieņemšanā, savukārt aizsardzības atašejs plkv. Igors Kļaviņš piedalīsies valsts svētku pieņemšanā Toronto Latviešu centrā.

 

Atzīmējot valsts svētkus, 2023. gadā lielākajās Kanādas pilsētās plānota Latvijas karoga svinīgā pacelšana un izgaismošana

Otavā - 18.novembrī plkst. 10:00 vēstnieks Kaspars Ozoliņš un Otavas pilsētas mērs Marks Sutklifs (Mark Sutcliffe) piedalīsies Latvijas karoga svinīgajā pacelšanā pie Otavas pilsētas rātsnama.

Toronto - 18.novembrī plkst. 08:30 karogs tiks svinīgi pacelts pie Latviešu centra un 09:30 pie Toronto pilsētas domes, Toronto City Hall, Nathan Phillip Square.

Halifaksā - 17.novembrī karogs tiks svinīgi pacelts plkst. 08:30.

Karoga pacelšana 18.novembrī plānota arī Hamiltonā, Monreālā, Frederiktonā, Šarlottounā, Kalgarijā un Vinipegā.

Karoga krāsās tiks izgaismots Vankūveras pilsētas rātsnams un Burrard ielas tilts (City Hall un Burrard Street Bridge), Edmontonā - High Level tilts (High Level Bridge), Hamiltonā un Otavā – pilsētas zīmes.

18.novembrī plkst. 22:00 uz 15 minūtēm Latvijas karoga krāsās atkal tiks izgaismots Niagāras ūdenskritums.