Vēstnieks Kaspars Ozoliņš tiekas ar Senāta spīkeri Reimondu Gaņjē

23.11.2023. 23:44

2023. gada 23. novembrī Otavā vēstnieks Kaspars Ozoliņš kopā ar Lietuvas un Igaunijas valstu vēstniekiem iepazīšanās vizītē tikās ar Kanādas Senāta spīkeri Reimondu Gaņjē (Raymonde Gagné).

Spīkere Gaņjē atzinīgi novērtēja Kanādas un Baltijas valstu ciešās attiecības, atzīmējot, ka starptautiskā drošība un karš Ukrainā ir Kanādas darba kārtības augšgalā.

Baltijas valstu vēstnieki pauda gandarījumu par Kanādas ieguldījumu Baltijas reģiona drošībā, norādot, ka Kanādas bruņoto spēku klātbūtne Latvijā veicina visa reģiona drošību. Baltijas valstu vēstnieki uzsvēra, ka būtiski turpināt nodrošināt nemainīgu atbalstu Ukrainai karā pret Krieviju, ņemot vērā to, ka Krievija gatavojas ilgstošam karam.

Vēstnieks Kaspars Ozoliņš uzsvēra, ka Latvija, kur izvietoti NATO daudznacionālie spēki, piedāvā Kanādas bruņotajiem spēkiem iespēju darboties ļoti pievilcīgā, modernā un drošā dienesta vietā un patiesi multinacionālā vidē, tādējādi ļaujot pilnveidot savstarpējo savietojamību ar 10 citu NATO dalībvalstu spēkiem. Vēstnieks uzsvēra, ka šī ir miera misija, atšķirībā no citām, kur agrāk piedalījušies Kanādas bruņotie spēki, un tai arī jāpaliek kā miera misijai. Vēstnieks arī minēja, ka būtiski turpināt starpparlamentu dialogu.

Lietuvas un Igaunijas valstu vēstnieki pauda gandarījumu, ka Kanāda šogad atvērusi vēstniecības visās Baltijas valstīs, kā arī nozīmējusi tirdzniecības pārstāvjus, kas ļaus padziļināt arī valstu ekonomisko sadarbību.

Kā citas jomas, kur būtu savstarpēja interese padziļināt sadarbību, Baltijas valstu vēstnieki minēja kiberdrošību, inovatīvās tehnoloģijas, pāreju uz zaļajām tehnoloģijām un alternatīvo enerģiju. Vēstnieki atzīmēja, ka Baltijas valstis novērtētu lielāku Kanādas dalību starptautiskajā sašķidrinātās gāzes tirgū, tādējādi veicinot enerģētikas drošību.

Vēstnieks K.Ozoliņš aicināja Kanādu arī apsvērt iespēju piedalīties Trīs jūru iniciatīvā, atbalstot projektus infrastruktūras attīstīšanai Trīs jūru valstu reģionā. Tāpat vēstnieks minēja, ka būtiska ir sadarbība ar Kanādu daudzpusējos forumos, lai veicinātu noteikumos balstītu pasaules kārtību. Vēstnieks atzīmēja, ka Latvija nesen uzsākusi oficiālu kampaņu, lai pieteiktu savu kandidatūru ANO Drošības padomes nepastāvīgā locekļa vēlēšanās uz laiku no 2026. – 2027.gadam un aicināja Kanādu atbalstīt Latvijas kandidatūru.

Reimonda Gaņjē ir Senāta spīkere kopš 2023.gada 12.maija, kad amatu atstāja iepriekšējais spīkers Džordžs Fērijs (George J.Furey).