Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji ierodas vizītē Otavā

01.02.2024. 01:47
Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji ierodas vizītē Otavā

No 2024.gada 27. līdz 29.janvārim vizītē Kanādā uzturējās Latvijas Republikas  priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Lietuvas Seima  priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) un Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Lauri Husārs (Lauri Hussar). Trīs Baltijas valstu parlamentu spīkeri tikās ar Kanādas parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Gregu Fergusu (Greg Fergus), Kanādas-Ziemeļvalstu-Baltijas valstu parlamentu sadraudzības grupas pārstāvjiem un vairākiem deputātiem.

Sarunās Baltijas valstu un Kanādas pārstāvji atzīmēja, ka valstis vieno ciešas attiecības un kopīga vērtību izpratne. Valstu pārstāvji bija vienisprātis, ka nepieciešama saskaņota rīcība, lai stātos pretī lielākajiem 21.gadsimta drošības izaicinājumiem. Kanādas pārstāvji atzina, ka, līdzīgi kā Baltijas valstīs, Kanādā politiskās dienaskārtības augšgalā ir Krievijas agresija Ukrainā, un pauda gatavību turpināt sniegt atbalstu Ukrainai, cik ilgi tas būs nepieciešams. Tikpat būtiski turpināt sankciju politiku pret Krieviju. Saeimas priekšsēdētāja D.Mieriņa uzsvēra, ka svarīgi nodrošināt Krievijas atbildību par kara noziegumiem Ukrainā, t.sk. vācot un dokumentējot pierādījumus par pastrādātajiem kara noziegumiem.

Baltijas valstu un Kanādas pārstāvji bija vienisprātis, ka, lai stātos pretī drošības izaicinājumiem, nepieciešams tālāk stiprināt NATO valstu aizsardzības spējas. Tāpat jāstrādā pie demokrātijas stiprināšanas pasaulē un pie tā, lai tiktu saglabāta noteikumos balstīta starptautiskā kārtība.

Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētāja tikās arī ar latviešu kopienas Otavā pārstāvjiem, apmeklējot Otavas latviešu Miera draudzes namu un tiekoties ar bērniem, kuri mācās Otavas latviešu skoliņā, un viņu vecākiem. 

Visi trīs Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji sniedza kopīgu interviju Kanādas lielākajam ziņu medijam CBC. Intervijas teksts pieejams šeit: https://www.cbc.ca/news/politics/nato-russia-ukraine-baltics-1.7098660?__vfz=medium%3Dsharebar