Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds Otavā tiekas ar Kanādas aizsardzības ministru Bilu Blēru

15.03.2024. 22:44

No 2024.gada 6. līdz 8.martam vizītē Kanādā uzturējās Latvijas Republikas  aizsardzības ministrs Andris Sprūds. Ministrs tikās ar Kanādas aizsardzības ministru Bilu Blēru (Bill Blair) un Kanādas bruņoto spēku komandieri ģenerāli Veinu Eiru (Wayne Eyre), kā arī uzstājās ar runu Otavas drošības konferencē.

Tikšanās laikā Latvijas un Kanādas ministri pārrunāja abu valstu aizsardzības sadarbību un aktuālo drošības situāciju. Ministri diskutēja par turpmākajiem sadarbības virzieniem NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai no bataljona pārtopot par brigādi, gaidāmo NATO samitu Vašingtonā, abu valstu atbalstu Ukrainai, kā arī sadarbību kiberdrošības jomā un Latvijas robežas aizsardzības plāniem.

2023.gada jūlijā Latvija un Kanāda Ādažu bāzē parakstīja ceļa karti, iezīmējot jau sasniegto, kā arī nosakot turpmākos soļus Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā palielināšanai no bataljona līdz brigādes līmenim. Plānots, ka brigāde, kuras sastāvā būs 2200 Kanādas bruņoto spēku pārstāvji, savu pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026.gadam. Tāpat Kanāda paziņojusi, ka Latvijā tiks izvietoti 15 "Leopard 2" tanki ar atbalstošo personālu, kas ir būtisks solis militārās klātbūtnes paaugstināšanā reģionā.

Tiekoties ar Latvijas aizsardzības ministru, ministrs Bils Blērs paziņoja arī par Kanādas pievienošanos Latvijas iniciētajai dronu koalīcijai Ukrainas atbalstam. Iniciatīvas mērķis ir piegādāt Ukrainai 1 miljonu dronu, tādējādi sniedzot papildu atbalstu Ukraini cīņā pret Krievijas īstenoto agresiju.

Vizītes laikā Kanādā aizsardzības ministrs Andris Sprūds sniedza arī vairākas intervijas Kanādas medijiem. Ar tām var iepazīties šeit:

Latvia assured Canada will meet NATO spending target | CTV News

Meeting NATO’s 2% defence spending target is ‘about credibility’: Latvian defence minister | Watch News Videos Online (globalnews.ca)

https://youtu.be/rjCpjYtGix8?si=_fwpBm3uwI1chw27 

youtube.com/watch?v=d3ERF_pPbaM