Dr. Vaira Vīķe-Freiberga saņem Kanādas valsts apbalvojumu

18.10.2024. 20:02

2004. gada 3. oktobrī Latvijas valsts prezidente (1999-2007) Dr. Vaira Vīķe Freiberga saņēma Kanādas valsts augstāko apbalvojumu - Kanādas ordeni (Order of Canada). 

Svinīgā ceremonijā  Rido pilī (Rideau Hall) Kanādas galvaspilsētā Otavā, Kanādas ģenerālgubernatore Mērija Saimona (The Right Honourable Mary Simon, Governor General of Canada) pasniedza augsto apbalvojumu Dr. Vairai Vīķei-Freibergai par ieguldījumu Kanādas un Latvijas attiecību stiprināšanā. Kā teikts oficiālājā paziņojumā: "Dr. Vaira Vīķe-Freiberga ir bagātinājusi Kanādas-Latvijas attiecības un ir atspoguļojusi kanādiešu vērtības ārvalstīs. Monreālas universitātes emeritētā profesore psiholoģijā, viņa atgriezās dzimtajā Latvijā, lai kļūtu par valsts pirmo prezidenti sievieti un palīdzētu Latvijai iestāties Eiropas Savienībā un NATO un atgūt stabilitāti pēc neatkarības atgūšanas. Viņa turpina darbu demokrātijas un cilvēktiesību aizstāvībā un veicina sieviešu-līderu lomas nostiprināšanos".

Uzrunājot apbalvojumu saņēmējus Kanādas ģenerālgubernatore M. Saimona sacīja: "Apbalvojums sniegpārslas formā, ko Jūs saņemsiet, ir simbols Jūsu panākumu unikalitātei, līdzīgi kā nav divu vienādu sniegpārslu. Tas simbolizē arī Kanādas vienotību tās dažādībā. Turpināsim svinēt dažādību, kas padara mūsu valsti stipru".

Kanādas ģenerālgubernatores M. Saimonas uzruna.