Vēstnieks Kaspars Ozoliņš vizītē apmeklē Halifaksu Jaunskotijas provincē, lai tālāk stiprinātu Latvijas sadarbības iespējas ar provinci

21.10.2024. 19:01

No 2024.gada 9. līdz 11.oktobrim vēstnieks Kaspars Ozoliņš darba vizītē apmeklēja Jaunskotijas (Nova Scotia) provinces galvaspilsētu Halifaksu. Vēstnieks tikās ar provinces leitnantgubernatoru Artūru Leblānu (Arthur leBlanc), ar kuru pārrunāja Latvijas un Jaunskotijas sadarbības iespējas. Vēstnieks informēja, ka pēc II Pasaules kara ieceļojušie latviešu bēgļi Jaunskotijā nodibināja vairākas kultūras iestādes, proti: Jaunskotijas Operas asociāciju, kas bija pirmā pilna laika opera Kanādā, Halifaksas Sinfonietti, kas kļuva par Halifaksas Simfonisko orķestri, un Halifaksas Baleta konservatorijas skolu. Šie interesantie fakti aprakstīti Kanādā dzīvojošā latviešu rakstnieka, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliera, Viestura Zariņa jaunākajā grāmatā “Nova Scotia Latvian Connections”, kuru vēstnieks pasniedza leitnantgubernatoram.

Vēstnieks tikās arī ar Jaunskotijas ekonomiskās attīstības ministri Sūzanu Korkumu Grīku (Susan Corkum-Greek), ar kuru pārrunāja Latvijas un provinces ekonomiskās sadarbības iespējas. Atsevišķas tikšanās par Latvijas uzņēmumu darbības iespējām Jaunskotijā un investīciju piesaisti Latvijai vēstniekam bija ar būvniecības un vēja enerģijas sektora pārstāvjiem, kā arī ar nozīmīgākajiem investoriem provincē un ar investoru zaļās enerģijas projektos. Vēstnieks apmeklēja arī NATO aizsardzības inovāciju akseleratoru COVE, kas specializējas jūras tehnoloģiju jomā un ar kuru Latvijas jaunuzņēmumiem nākotnē var izveidoties veiksmīga sadarbība.

Vizītes laikā vēstnieks K.Ozoliņš apmeklēja Kanādas bruņoto spēku bāzi Halifaksā un tikās ar admirāli, Atlantijas spēku komandieri Hosē Kurcu (Josée Kurtz), kā arī apmeklēja jaunāko Arktikas piekrastes patruļkuģi.

Savukārt 10.oktobrī Žana Monē Eiropas Savienības Izcilības centrā sadarbībā ar Dālhausī universitāti Halifaksā vēstnieks K.Ozoliņš sniedza publisku lekciju par aktualitātēm drošības jautājumos Eiropā saistībā ar Krievijas karu Ukrainā. Lekciju apmeklēja plašs interesentu loks, kas pēc tam iesaistījās aktīvā jautājumu un atbilžu sesijā ar vēstnieku.