Francijā atklāj Latvijas izcilajai diplomātei Ainai Nagobads-Ābols veltītu izstādi “Gadsimta Latviete”

24.11.2021. 13:24
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

2021. gada 23. novembrī Levezinejas (Le Vésinet) pilsētas teātrī Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais kopā ar Levezinejas mēru Bruno Coradetti atklāja izstādi “Gadsimta Latviete” (Une Lettone et son siècle) par godu Latvijas izcilajai diplomātei Ainai Nagobads-Ābolai. Izstādes atklāšanā piedalījās arī izstādes kurators un bijušais Latvijas vēstnieks Francijā Rolands Lappuķe, kurš piedāvāja klātesošajiem izstādes apmeklējumu ar saviem komentāriem un stāstījumu par izstādes tapšanu.

Atklājot izstādi, Eduards Stiprais atgādināja, ka 100 gadi ir zīmīgs skaitlis Latvijas valsts vēsturē, jo šogad atzīmējam Latvijas un Francijas simtgadi kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas, un tieši Parīzē 1921. gadā Latvija tika juridiski atzīta. Vēstnieks atzīmēja arī to, ka izstādes atklāšanā bija plānota Ābolas kundzes klātbūtne, bet pirms dažām nedēļām, 29.septembrī Aina Nagobads-Ābols devās mūžībā, atstājot aiz sevis nozīmīgu mantojumu Latvijas diplomātijas vēsturē.

Par godu izcilās diplomātes Ainas Nagobads-Ābols 100 gadu jubilejai 2020. gadā Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība Francijā izveidoja izstādi “Gadsimta Latviete” kuratora Rolanda Lappuķes vadībā, kas jau tikusi izrādīta Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 2021. gada vasarā. Parādīt izstādi Levezinejas pilsētā ir svarīgi, jo Aina Nagobads-Ābols šeit ir dzīvojusi ar ģimeni kopš 1955.gada līdz pat 2021.gada 29.septembrim, kad devusies mūžībā.

Izstādes ideja, kuras kurators ir Rolands Lappuķe, bija parādīt vienas latvietes likteni, kas iemieso Latvijas simts gadus. Centrā ir sieviete – Aina Nagobads-Ābols, kura pieder pie t.s. Latvijas zelta jaunatnes, kas īstajā laikā ir bijusi īstajā vietā un devusi nozīmīgu ieguldījumu Latvijas valsts atjaunošanas laikā un Latvijas diplomātijā. Izstādē redzami materiāli no arhīviem, dokumenti, sarakste, materiāli arī no A.Nagobads-Ābolas personīgiem arhīviem, fotogrāfijas, valsts apbalvojumi, kā arī personīgas lietas.

Uz izstādes atklāšanu bija aicināti Parīzē dzīvojošie latvieši, Ainas Nagobads-Ābols ģimene un līdzgaitnieki, kā piemēram, bijušie senatori vai Francijas vēstnieki Latvijā, ar kuriem Ābolas kundze savulaik strādājusi. Tāpat arī Latvijas draugi un interesenti, asociācijas, sadraudzības pilsētu un Levezinejas mērijas pārstāvji.

 Ņemot vērā pasaules notikumus jubilāres simtgadē, Latvijas augstākajām amatpersonām nebija iespējas apsveikt jubilāri klātienē. Par godu šim lielajam notikumam Ārlietu ministrija sagatavoja video ar jubilāres kolēģu, draugu, radinieku, Latvijas amatpersonu un citu laikabiedru sveicieniem un atmiņām. Šo video ar franču subtitriem arī iespējams noskatīties izstādē. Video latviešu valodā pieejams šeit: https://youtu.be/PBvCLlDAD-k

Aina Nagobads-Ābols ir viena no pirmajiem vēstniekiem atjaunotajā Latvijā – bijusi Latvijas vēstniece Francijā, Spānijā un Portugālē, kā arī Latvijas pastāvīgā pārstāve UNESCO. Izcilā diplomāte ir devusi nozīmīgu ieguldījumu atjaunotajai Latvijas valstij, ir daudz darījusi un sasniegusi, pateicoties savam asajam prātam, drosmei, valodu zināšanām un sievišķīgajai pievilcībai.

Nagobads-Ābols apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru, Francijas Goda Leģiona ordeņa III šķiru un Portugāles Lielā Nopelnu krusta I šķiru. 2019.gadā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iedibinot jaunu tradīciju pasniegt balvu par mūža ieguldījumu Latvijas ārpolitikā, pirmo apbalvojumu piešķīra Nagobads-Ābols.

Šis pasākums ir viena no Latvijas valsts simtgades Latvijas Ārlietu ministrijas koordinētās Publiskās diplomātijas programmas norisēm Francijā.