Parīzē skan Lūcijas Garūtas 120-gadei veltīts klaviermūzikas koncerts

09.12.2021. 16:50

2021. gada 8. decembrī Latvijas vēstniecībā Parīzē notika solokoncerts – veltījums Lūcijai Garūtai 120-gadē. Koncertu sniedza pianiste, starptautisko konkursu laureāte Dzintra Erliha, kura īpašu uzmanību pievērsusi Lūcijas Garūtas mūzikai, tai skaitā ieguvusi mākslas zinātņu doktora grādu, aizstāvot disertāciju par L.Garūtas kamermūziku.

Latvijas vēstnieks Eduards Stiprais, uzrunājot klātesošos, pauda prieku par iespēju klausīties Dzintras Erlihas klavierspēli vēstniecībā : “Šībrīža sanitārā situācija mums neļauj rīkot lielas pulcēšanās, tāpēc esmu priecīgs, ka varam piedāvāt šo muzikālo tikšanos ar Garūtas mūziku nelielā skatītāju un klausītāju lokā Adventes gaisotnē.”

Lūcija Garūta (1902-1977) bija izcila latviešu komponiste, pianiste un pedagoģe. Studiju gados divas reizes devās uz Parīzi, lai studētu pie ievērojamiem franču mūziķiem Alfrēda Korto (Alfred Cortot), Izidora Filipa (Isidor Philipp), Pola Leflema (Paul Le Flem), Pola Dikā (Paul Dukas). Garūta arī brīvi pārvaldīja franču valodu. Tieši Parīze Garūtas sirdī ieņēma ļoti īpašu vietu – ar to saistās gan radoši panākumi, gan romantiskas atmiņas. Parīzē Garūta satiek un iemīl franču tēlnieku Žoržu Kruzā (Georges Crouzat), bet šai mīlestībai nebija lemts piepildīties.

Koncertā skanēja ne tikai Lūcijas Garūtas, bet arī citu latviešu komponistu – sieviešu klavierdarbi, kurus Lolita Ritmanis, Dace Aperāne, Mārīte Dombrovska un Sabīne Ķezbere veltījušas pianistei Dzintrai Erlihai. Komponistes Daces Aperānes jaundarbs “Jaunais mēness” Parīzē tika izpildīts pirmatskaņojumā. To radot, D.Aperāne iedvesmojās no gleznotāja Pētera Krastiņa (1882-1942) miniatūrgleznām. Interesanti, ka tieši glezna “Jaunais mēness” tika izstādīta Orsē muzejā Parīzē 2018.gadā, Baltijas simbolistu darbu izstādē “Nepieradinātās dvēseles”. Koncertā glezna atgriezās Parīzē, bet nu jau mūzikas veidolā.

Koncerta izskaņā ar latviešu tautas dziesmu “Stāvēju dziedāju” uzstājās Evelīna Erliha (Rīgas Franču liceja 2.klases audzēkne). Šī bija pirmā Evelīnas uzstāšanās kopā ar savu mammu.