Latvijas vēstniecībā Francijā skan Ineses Zanderes dzeja maziem un lieliem

11.04.2022. 12:54

2022. gada 9. aprīlī Latvijas vēstniecībā Francijā notika radošās darbnīcas bērniem „Kā rodas dzejolis”. Darbnīcas vadīja dzejniece Inese Zandere un maksliniece Ūna Laukmane. Sanākušos uzrunāja Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais un Parīzes Latviešu skolas „Garā pupa” skolotāja Anda Auziņa.

Ineses Zanderes darbnīcā bērni ieklausījās burtu stāstos no dzejoļu krājuma „Diegu burti” un izvingroja tos, minēja dzejoļos atskaņas, klausījās stāstu par dzejoļu grāmatas „Dzejoļi māsai un brālim” tapšanu, kā arī pašus dzejoļus. Ūnas Laukmanes darbnīcā bērni veidoja dzejoļu tēlu ilustrācijas no auduma aplikācijām, ko paši uzzīmēja, izgrieza un piešuva.

Pasākuma noslēgumā bērni noskatījās animācijas filmas „Čuči, čuči” (2021), „Kora turneja” (2012) un „Māsa un brālis” (2008).

Vēstniecībā bija sanākuši 18 bērni vecumā no 4 līdz 11 gadiem. Radošā darbnīca „Kā rodas dzejolis” bija aizraujošs ceļojums kopā ar rakstnieku, ko daļa bērnu pazina kā Lupatiņu autori, bet daļa sev atklāja pirmo reizi. Notika spēlēšanās ar vārdiem. Vārdi draudzējās ar attēliem un mūziku un tapa ilustrācijas un dziesmas.

Pēcpusdienā dzejniece tikās arī ar pieaugušajiem, izskanēja lasījumi no I.Zanderes dzejas krājuma “Mantojumi” (2021, Neputns) un notika sirsnīgas sarunas par un ap dzeju, kuras vadīja Lelde Vikmane.

Pasākumu “Kā rodas dzejolis” organizēja Parīzes Latviešu skola „Garā pupa” sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Francijā un Latviešu Apvienību Francijā. Šis ir viens no Ārlietu ministrijas diasporas atbalsta projektiem.