Latvija piešķir valsts augstāko apbalvojumu bijušajam Francijas institūta Latvijā direktoram Žilam Bonviālam (Gilles Bonnevialle)

06.05.2022. 12:52

2022. gada 5.maijā Latvijas vēstniecībā Francijā notika svinīga ceremonija, kuras laikā Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais pasniedza Latvijas Republikas augstāko apbalvojumu Triju Zvaigžņu ordeni un tā goda zīmes Francijas pilsonim Žilam Bonviālam (Gilles Bonnevialle). 

Žils Bonviāls ir bijušais Francijas Institūta Latvijā direktors un Francijas Republikas vēstniecības Latvijā Sadarbības un kultūras dienesta vadītājs (2015-2019), kā arī kultūras asociācijas Maecenae dibinātājs un prezidents.

Triju Zvaigžņu ordenis Ž.Bonviālam ir piešķirts par nozīmīgu ieguldījumu latviešu mākslas popularizācijā Francijā un sadarbības projektu veicināšanā starp Latviju un Franciju.

Ž.Bonviālam ir īpaša interese par Francijas un Latvijas kultūrvēsturiskajiem sakariem, sākot ar Kurzemes hercogisti līdz mūsdienām. Gan esot amatā Francijas institūtā un Francijas vēstniecībā Rīgā, gan vēlāk viņš ar milzīgu atdevi ir veicinājis dažādu Francijas – Latvijas starpvalstu projektu realizēšanu. Vēstnieks E.Stiprais savā uzrunā pauda prieku par Ordeņa kapitula lēmumu, sakot: “Vēlos uzsvērt Žila Bonviāla milzu enerģijas un entuziasma nozīmi, esot pie Francijas institūta Rīgā stūres. Rezultāts ir redzams : vieglāk būtu uzskaitīt tās kultūras iestādes Latvijā, kuras nepazīst Ž.Bonviālu, jo to, kas ir tikušies un strādājuši ar viņu, ir ļoti ļoti daudz.”

Ordeņa pasniegšana notika draudzīgā atmosfērā, jo apsveikt Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku bija ieradušies gan ģimenes locekļi, gan tuvākie draugi un kolēģi, kuriem ir būtiska loma Ž.Bonviāla saiknei ar Latviju.

Triju Zvaigžņu ordenis nodibināts 1924. gadā par piemiņu Latvijas valsts tapšanai un atjaunots 1994. gadā. Tā devīze ir Per aspera ad astra (“Caur ērkšķiem uz zvaigznēm”).