Latvijas vēstnieks Francijā reģionālajā vizītē Strasbūrā

18.05.2022. 17:37

2022.gada 16.-17.maijā Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais uzturējās vizītē Strasbūrā, kuras laikā notika dažādas tikšanās un vizītes, uzturot un paplašinot Francijas sadarbības partneru tīklu.

Vēstnieks iepazinās ar Strasbūras nacionālās un universitātes bibliotēkas direktoru Alēnu Kolā (Alain Colas) un viņa komandu : sarunā piedalījās arī atbildīgais par starptautiskajiem sakariem un zinātnisko sadarbību Kristofs Didjē (Christophe Didier), kā arī komunikācijas direktors Žeroms Šveicers (Jérome Schweitwer).  Sarunas laikā A.Colas atzina : “Latvija ir (Baltijas jūras) reģiona visciešākais sadarbības partneris Strasbūras bibliotēkai, šī sadarbība ir ļoti aktīva un daudzpusīga” Latvijas Nacionālā bibliotēka ir noslēgusi sadarbības līgumu ar Strasbūras nacionālo un universitātes bibliotēku 2011. gadā, un abas bibliotēkas veiksmīgi sadarbojas un uztur sakarus visus šos gadus gan rīkojot pieredzes apmaiņu braucienus ekspertu līmenī, rīkojot seminārus, kā arī izstādes. LNB vārdā vēstnieks nodeva Strasbūras bibliotēkai grāmatu dāvinājumu, kas papildinās Strasbūras bibliotēkas (BNU) krājumus ar dažādiem Latvijas izdevumiem un publikācijām. Vēstnieks iepazinās ar BNU darbību, apmeklēja arī krātuves ar īpaši senām grāmatām, un viņam bija iespēja aplūkot un pārlapot senus izdevumus, kas saistīti ar Latviju, kā, piemēram, 17.gs beigās izdoto Glika tulkoto Bībeli.

Strasbūrā jau 16 gadus atrodas Latvijas goda konsulāts, vēstnieks ar goda konsulu Rišāru Burgštāleru (Richard Burgstahler) pārrunāja arī Latvijas goda konsula darbību un potenciālos attīstības virzienus turpmākajam periodam, ņemot vērā, ka covid laikā jebkāda goda konsula darbība, kas saistīta ar publiskām aktivitātēm, bija ierobežota.

Vēstnieks tikās arī ar galerijas Apollonia direktoru Dimitri Kostantinidis, apspriežot iespējamo sadarbību gaidāmās Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē laikā. Latvija būs prezidējošā dalībvalsts Eiropas Padomē no 2023.gada maija līdz novembrim, tāpēc šis būtu piemērots laiks, lai Latvijas vārds izskanētu Strasbūrā ne tikai Eiropas Padomes kontekstā, bet arī plašākai sabiedrībai. Šajā sarunā piedarījās arī Latvijas vēstnieks Eiropas Padomē Jānis Kārkliņš.

Noslēdzot vizīti, Eduards Stiprais tikās ar Strasbūras prefekti Žozianu Ševaljē (Josiane Chevalier), un tika pārrunātas aktualitātes reģionā, dažādi izaicinājumi, kas saistīti ar  pilsētas ģeogrāfisko situāciju kā pierobežas pilsētai, kā arī to, kā aktuālā ģeopolitiskā situācija ietekmē Strasbūru.