Latvijas vēstniecībā Francijā notiek Latvijas goda konsulu sanāksme

20.05.2022. 18:19

2022. gada 20. maijā Latvijas vēstniecība rīkoja Francijā rezidējošo Latvijas goda konsulu sanāksmi. Šī ir pirmā sanāksme pēc Covid-19 pandēmijas perioda, kad goda konsuli varēja sanākt vēstniecībā un iepazīties klātienē gan ar vēstnieku Eduardu Stipro, gan ar kolēģiem, kas pievienojušies vēstniecības kolektīvam pandēmijas laikā.

Goda konsuli tika informēti par politiskajām, ekonomiskajām un kultūras aktualitātēm Latvijā, kā arī konsulārajiem jautājumiem. Konsule informēja goda konsulus par gaidāmajām 14. Saeimas vēlēšanām un aicināja izplatīt informāciju arī tautiešiem savos konsulārajos apgabalos. Ir plānots, ka Francijā būs divi vēlēšanu iecirkņi (Parīzē un Strasbūrā), kā arī iespēja balsot pa pastu.

Goda konsuli dalījās ar savu reģionu politiskajām aktualitātēm un informēja par ekonomiskajiem sadarbības projektiem, kuros, viņuprāt, ir potenciāls sadarbības attīstībai ar Latviju. Sanāksmes noslēgumā tika pārrunātas šī brīža ģeopolitiskā un drošības situācija Eiropā, jo īpaši Krievijas īstenotais karš Ukrainā. Vēstnieks informēja par Latvijas valdības un sabiedrības sniegto atbalstu un palīdzību Ukrainai.

Goda konsuliem ir uzticēts veikt atsevišķas valsti reprezentējošas un konsulārās funkcijas par to nesaņemot atalgojumu.  Latvijai ir pieci goda konsuli Francijā un viens Monako:  Alēns Menils (Alain Mesnil) Kalē, Rišārs Burgštālers (Richard Burgstahler) Strasbūrā,  Boduēns Tjirī (Baudouin Thiry) Bordo, Sandra Juhansone-Mouttet Marseļā, Žans-Mišels Vulkofs (Jean-Michel Woulkoff) Lionā un Žans-Klods Eude (Jean-Claude Eude) Monako.