Elza Marija Abrahama (Zīlīte) saņem Latvijas pilsoņa pasi savā 100 gadu jubilejā

23.05.2022. 16:34

2022. gada 21.maijā Latvijas vēstniecībā Francijā sirsnīgā gaisotnē notika Elzas Marijas Abrahamas (sauktas par Zīlīti) 100 gadu jubileja, kuras laikā Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais pasniedza jubilārei Latvijas pilsoņa pasi, kuru, kā vēstnieks savā runā teica, Zīlīte saņem tieši ar 100 gadu novēlošanos.

Elza Marija Abrahama dzimusi 1922. gada 20. maijā Kauņā, viņas tēvs Luiss Abrahams tajā laikā bija Francijas militārais atašejs Lietuvā un vēlāk Latvijā. Šajā laikā Luiss Abrahams satika savu nākamo sievu, limbažnieci, latviešu valodas skolotāju Elzu Lismani. Pēc abu laulībām 1921. gadā piedzima trīs meitas. Elza Marija ir vecākā, kopš bērnības saukta par "Zīlīti" un ar šo vārdu pazīstama visiem viņas ģimenes locekļiem, kā arī Francijas latviešu kopienā. Abrahamu ģimene atgriezās Latvijā otrreiz trīsdesmito gadu vidū, kad Zīlīte vairākus gadus mācījusies Rīgas Franču licejā. Tā kā savulaik stājoties laulībā, sieviete zaudēja savas valsts pilsonību pēc tā laika likumdošanas, Zīlītes māte Elza Lismane kļuva par Francijas pilsoni, un brīdī, kad viņai dzima bērni, tie neieguva Latvijas pilsonību. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 1990. gados Zīlīte centās atgūt Latvijas pilsonību, bet neveiksmīgi, jo tā laika Pilsonības likuma redakcija neparedzēja tādu iespēju. Pateicoties Latvijas vēstniecības Francijā lieliskai sadarbībai ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, Latvijas nacionālo vēstures arhīvu, kā arī Lietuvas vēstniecību Francijā, šoreiz izdevās saņemt visus apliecinošos dokumentus, kas pierāda, ka Elza Marija Abrahama (Zīlīte) ir Latvijas pilsones pēctece un tādējādi ir tiesīga saņemt Latvijas pilsonību. Zīlīte un viņas ģimene bija ļoti aizkustināti par šo notikumu.

Simtgadnieci apsveikt bija ieradušies radi un draugi, kā arī Parīzes latviešu koris LATVE Ināras Bražes vadībā, izpildot Zīlītes mīļākās latviešu tautasdziesmas. Vēstnieks Eduards Stiprais nolasīja un uzdāvināja jubilārei Valsts Prezidenta Egila Levita parakstītu vēstuli, kurā viņš apsveic simtgadnieci un atgādina, ka Elzas Marijas Abrahamas dzīves gājums sasaucas ar tiem vēstures notikumiem, kuriem cauri gājusi mūsu valsts un tauta.

Zīlītes māte Elza Lismane Padomju okupācijas laikā bija Francijas latviešu sabiedrībā ļoti pazīstama un sabiedriski aktīva. Viņa mācīja Francijas latviešu bērniem latviešu valodu un aktīvi piedalījās citās tautiešu pulcēšanas aktivitātēs. Arī Zīlīte ir saglabājusi ciešas saites ar Latviju un radiniekiem Latvijā, kā arī latvisko garu savās mājās Parīzē.