Francijas latvieši piedalās Eslingenas Dziesmu svētkos Vācijā

22.06.2022. 15:50

2022. gada 16.-19. jūnijā Vācijas pilsētā Eslingenā noritēja vērienīgi latviešu kultūras svētki, kuros kopā ar citiem vairāk kā 800 dalībniekiem piedalījās Francijas latviešu bērnu folkloras kopa Guntiņas, Parīzes koris Latve, kā arī Ģimeņu koris Staro no Strasbūras. Svētku gājienā kopā ar dalībniekiem piedalījās arī Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais.

Četras dienas Eslingenā skanēja latviešu valoda, notika vairāki koru koncerti, deju un teātra izrādes, koklētāju koncerts, svētku gājiens, amatnieku tirdziņš un citas aktivitātes. Kulminācija svētkiem bija sestdien, kad notika svētku gājiens, un pēc tam Neckar forumā izskanēja Lielkoncerts ar dziedātāju un dejotāju uzvedumu. Programmā bija gan latviešu tautasdziesmas, gan latviešu koru mūzika, dejas un folkloras kopu uzstāšanās. Gatavojoties svētkiem, dziedātājiem bija iespēja piedalīties kora meistarklasē ar Ivaru Cinkusu.

Štutgartes pievārtē esošā Eslingena Vācijas dienvidos, kas dēvēta par “Mazo Latviju” bija lielākais latviešu bēgļu centrs ar aktīvu kultūras dzīvi. 1947. gadā tur tika organizēti pirmie lielākie latviešu Dziesmu svētki Vācijas bēgļu nometņu laikā. Pirms pieciem gadiem 2017.gadā notika Eslingenas Dziesmu svētku godināšanas 70gade, savukārt šogad tika atzīmēta 75 gadu jubileja kopš pirmajiem lielākajiem trimdas dziesmu svētkiem Eslingenā. Dziedātāji un dejotāji bija ieradušies no 14 dažādām Eiropas valstīm. Svētkus rīkoja Latviešu kultūras biedrība "Saime" Štutgartē.