Putnu dziesmas Francijā

27.03.2023. 16:58

2023. gada 25.-26. martā Francijā pie latviešu bērniem viesojās ornitologs un rakstnieks Viesturs Ķerus. Sestdien ornitologs kopā ar Parīzes latviešu bērniem un viņu vecākiem devās pastaigā pa Buloņas mežu. Iepazīstoties noskaidrojām, kas ir ornitologs un kas ir vajadzīgs ornitologam, lai dotos dabā vērot putnus. Pastaigas laikā tika iepazītas putnu dziesmas un uzskaitīti putni. Piecu stundu laikā sastapām 23 dažādas putnu sugas. Viesturs Ķerus bērniem un viņu vecākiem stāstīja par to, kā putni dzīvo, ka dabā viss ir pakārtots viens otram, par to, ka iespējams daži gājputni no Latvijas ir atlidojuši uz Franciju pārziemot vai izmantojuši Franciju kā atpūtas vietu, lai pēc tam lidotu tālāk uz Āfriku.

„Pastaiga ar putniem” tika papildināta ar orientēšanās sporta apgūšanu bērnu ārstes un orientēšanās sporta entuziastes Līgas Berķes vadībā. Kontrolpunktos bija jāatbild uz jautājumiem par putniem, ko bija sagatavojis Viesturs Ķerus.

Noslēgumā V.Ķerus nolasīja fragmentus no savas jaunākās grāmatas „Korras pasaules” un pastāstīja, kas ir kopīgs rakstniekam ar ornitologu, kā arī atbildēja uz jautājumiem.

Svētdien Viesturs Ķerus viesojās pie latviešu ģimenēm Strasbūrā, kur visiem bija iespēja pavadīt skaistu un piepildītu dienu, pastaigājoties pa Robertsau meža dabas rezervātu un uzzinot daudz ko jaunu. Bērni iepazina lielo dabas daudzveidību, kas ir sastopama mums visapkārt, dažādu putnu dziesmas, kā arī uzzināja, ka Robertsau meža dabas rezervātā visbiežāk sastopamais putns ir arī Latvijā labi zināmais čuņčiņš.

Gan lieli, gan mazi katrs uzzināja kaut ko jaunu par putniem un to dzīvi. Liels paldies skolotājai Andai Auziņai par šī projekta iniciatīvu un realizēšanu sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Francijā un Latvijas pastāvīgo pārstāvniecību Eiropas Padomē.

Lai uzzinātu vairāk par “Pastaigu ar putniem”, klausieties Latvijas Radio 2 raidījumu “Latviešiem pasaulē”, kurā piedalījās Viesturs Ķerus un Anda Auziņa : Latviešiem pasaulē - Klausījāmies putnu dziesmas Parīzē

Projekts „Pastaiga ar putniem” tika realizēts ar Ārlietu ministrijas Diasporas atbalsta programmas finansējumu sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Francijā un Latvijas pastāvīgo pārstāvniecību Eiropas Padomē.