Latvija piedalās UNESCO un Mazo Salu valstu Dialogā par digitalizācijas jautājumiem

04.04.2023. 16:24

2023. gada 4. un 5. aprīlī Latvija piedalās UNESCO un Mazo un attīstības salu valstu (Small Island Developing States – SIDS) organizētajā Dialogā par digitalizācijas jautājumiem Transforming of Education in  the Digital Age, kas norisinās Parīzē, Francijā, UNESCO galvenajā mītnē un attālināti.

Dialoga atklāšanā kopā ar UNESCO un SIDS valstu un valdību vadītājiem videouzrunu teica Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Ministru prezidents uzsvēra digitalizācijas lomu valsts pārvaldē un ekonomikas transformācijā, kā arī izglītībā. “Latvijas kā mazas valsts digitalizācijas pieredze var noderēt arī citām mazajām valstīm. Digitalizācija un inovācijas dod mums iespēju būt lielāki nekā mūsu valstu ģeogrāfiskais lielums  vai iedzīvotāju skaits,” uzsvēra Kariņš.

Latvijas ekspertus Dialogā Karību, Atlantijas okeāna un Dienvidķīnas jūras reģionam pārstāvēja Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne, Prof. Linda Daniela ar tēmu par tehnoloģiju bagātinātu mācīšanos, digitālo pedagoģiju (Smart pedagoģija), izglītojošo robotiku un citām izglītības digitalizācijas dimensijām.

Savukārt Anna Andersone, “Riga Tech Girls” valdes locekle rīt, 5. aprīlī iepazīstinās Klusā okeāna reģiona valstu pārstāvjus ar organizācijas darbu un runās par meiteņu un sieviešu izglītošanu un iedvesmošanu tehnoloģijās, sniedzot iespēju viņām apgūt digitālās prasmes 21. gadsimtā un veicinātu lielāku iekļaušanu tehnoloģiju nozarē.

Informācijai

ANO sistēmā SIDS ir 38 dalībvalstu un 20 asociēto dalībnieku grupa, kas saskaras ar īpašiem sociālajiem, ekonomiskajiem, vides un klimatiskajiem izaicinājumiem Karību, Klusā okeāna kā arī Atlantijas, Indijas okeānu un Dienvidķīnas jūras reģionā. SIDS valstu iedzīvotāji sastāda mazāk kā 1% no pasaules iedzīvotāju skaita, valstu lielākais izaicinājumi ir ģeogrāfiskā nesasniedzamība (remoteness) no starptautiskajiem tirgiem, augstās transportēšanas izmaksas, klimata pārmaiņu kritiskā ietekme, vides aizsardzības jautājumi, ekonomiskās dažādības neesamība.

Informācija par pasākumu