Diasporas kori Dziesmu svētku skaņās Francijas dienvidos

22.05.2023. 16:10

Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais apmeklēja Marseļu un Eksanprovansu 2023.gada 11.-15.maijā. Vizītes laikā vēstnieks piedalījās Eiropas dienu ietvaros rīkotajos koncertos, kuros uzstājās diasporas kopkoris no Parīzes, Nīderlandes un Dienvidvācijas kopā ar solistiem un virsdiriģenti Ilzi Valci Marseļas Sv. Viktora abatijā, kā arī Eksanprovansas mūzikas konservatorijā.

Parīzes latviešu koris LATVE (diriģente Ināra Braže), LVkorisNL no Nīderlandes (diriģente Gunita Kronberga) un Ģimeņu koris Trejzemīte no Dienvidvācijas (diriģente Ilze Paegle) koncertos dziedāja daļu no Dziesmu svētku repertuāra. Koncertā Marseļā uz dažām dziesmām koristiem pievienojās franču dziedātāji no asociācijas “Les Voies du ChantOdile Lecour vadībā, savukārt Eksanprovansas koncertā ar diasporas kopkori dziedāja Konservatorijas koris (diriģents Jerome Cottenceau) un uzstājās dejotāji no tautas deju kopas Saime no Latvijas (vadītāja Baiba Kravčenoka). Koncertos uzstājās arī solisti – vijolniece un dziedātāja Liene Barons, saksofoniste Ilze Lejiņa, pianists un koncertmeistars Christopher Beckett, kā arī tenors Normunds Dzintars.

Koncertu Eksanprovansā ar savu klātbūtni pagodināja Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis. Gan E.Stiprais, gan N.Puntulis pirms koncerta uzrunāja publiku, iepazīstinot francūžus ar Dziesmu svētku tradīciju un nozīmi. Noslēgumā N.Puntulis veltīja iedvesmas vārdus dziedātājiem un dejotājiem, kā arī pārfrāzējot pazīstamo teicienu, teica, ka šovasar visi ceļi ved uz Rīgu.

Abus koncertus Francijas dienvidos apmeklēja pārstāves no Latvijas Nacionālā kultūras centra Sarmīte Pāvulēna un Aiga Vasiļevska, piešķirot atbalsta nozīmi diasporas koriem ceļā uz Dziesmu svētkiem.

Vizītes laikā Eduards Stiprais tikās arīdzan ar vietējo varas iestāžu pārstāvjiem abu pilsētu mērijās, kā arī tikās ar reģiona prefektu Christophe Mirmand. Notika arī ekonomiska rakstura tikšanās un sarunas - vizīte Francijas aeronautikas uzņēmumā Airbus.

Vēstnieka vizīte un koncerti tika rīkoti sadarbībā  un ar Latvijas goda konsules Marseļā Sandras Juhansones-Mouttet atbalstu. Koru koncertu projekts saņēma līdzfinansējumu no Ārlietu ministrijas diasporas atbalsta programmas.