Latvija gūst panākumus pasaules pavāru čempionātā Bocuse d’Or Francijā

29.01.2025. 14:39

2025. gada 26.-27. janvārī Francijas pilsētā Lionā (Lyon) notika pasaules pavāru čempionāts Bocuse d’Or, kurā Latvijas komanda : šefpavārs Nils Ģēvele no restorāna “Ferma”, commis (pavāra palīgs) Agate Batraga un trenere Svetlana Riškova ieguva 14. vietu starp 24 komandām no visas pasaules. Latvijas komandu atblastīt bija ieradies arī Latvijas vēstniecības Francijā vadītājas vietnieks Jans Kevišs – Petuško un Latvijas goda konsuls Lionā Jean-Michel Woulkoff (Žans-Mišels Vulkofs).

Latvijas vārds kļūst arvien atpazīstamāks pasaules kulinārijas nozarē ar šo dalību un augsto 14.vietu Bocuse d’Or pasaules finālā, ko mēdz dēvēt par pavāru olimpiādi un uz kuru Latvijas komanda vienoti iet jau vairākus gadus. Izcilais komandas darbs vainagojās panākumiem, un piedaloties šāda mēroga konkursā, Latvija parādīja sevi visaugstākajā līmenī līdzās 23 citām valstīm no visas pasaules. Jāpiebilst, ka no Baltijas valstīm Latvija vienīgā iekļuva šī konkursa finālā.

Par konkursa uzvarētāju kļuva franču šefpavārs Pols Markons, otrā vieta piešķirta Dānijas komandai ar Sebastianu Holbergu Svendsgaardu un trešā – Zviedrijai ar Gustavu Leonhardtu.

Nils Ģēvele par šo notikumu komentēja : “Sapņi piepildās, ja tos no visas sirds vēlies! Divus gadus atpakaļ, esot skatītājos, es  sev teicu, ka nākošreiz Lionā būšu uz skatuves pārstāvot Latviju. Tagad, kad esmu daļa no pasaules pavāru elites, pašam grūti aptvert piedzīvoto. Šis viss nebūtu bijis iespējams bez komandas biedriem – Agates, Svetlanas un Dināra, Pavāru kluba, ģimenes un sponsoriem. Paldies visiem faniem, kuri mūs atbalstīja gan Lionā, gan pie ekrāniem! Un ticēja, ka Latvijai ir jābūt šai pasaules pavāru elitē. Liels paldies LIAA, bez kuras atbalsta šīs viss nebūtu iedomājams.”