Valodu dienā Latvijas vēstniecībā Helsinkos skan dzeja bērniem

28.09.2021. 09:10
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

2021. gada 25. un 26. septembrī Latvijas vēstniecībā Helsinkos jau ceturto gadu pēc kārtas tika svinēta Eiropas Valodu diena. Šogad uzmanības centrā bija latviešu dzeja bērniem.

25. septembrī dzejniece, žurnālu „Mans Mazais“ un „Pūcīte“ redaktore Ērika Bērziņa dalījās ar stāstiem par dzejoļu tapšanas ierosmi savā ģimenē un lasīja dzeju no krājuma “Mammas dzejoļi”. Turpinājumā bērni ar vecākiem minēja dzejnieces Ineses Zanderes uzdotās mīklas, klausījās dzeju no autores jaunākās izlases “Kaķis uz klavierēm“ un atskaņu darināšanas spēlē centās nosaukt vārdus dzejoļos raksturotajiem kaķiem. Dzejoļus somu valodā lasīja tulkotāja Annika Suna.

Pēc lasījumiem bērni devās rotaļās mūziķes Zanes Uitto un mākslinieces Vivitas Kauperes vadībā. Abas mākslinieces ir arī latviešu skolas Helsinkos „Pikku Putni“ pedagoģes.
Savukārt dienas turpinājumā bērni piedalījās radošā kaķu darināšanas darbnīcā. Labāko veikumu autori saņēma literāras balvas.

Visa pasākuma laikā dalībniekiem bija iespēja aplūkot un aizņemties Somijā pieejamās latviešu valodā izdotās grāmatas no Pasilas Daudzvalodu bibliotēkas ”Bērnu literatūras bibliotēkas uz riteņiem” lielā grāmatu autobusa, kurš atradās pie vēstniecības ēkas. Pasilas bibliotēkas plauktos šobrīd atrodamas vismaz 400 grāmatas latviešu valodā.

26. septembrī dzejnieces, pedagoģes un bērni ar ģimenēm devās poētiskā putnu vērošanas pārgājienā uz Vīki (Viikki) dabas liegumu un putnu vērošanas torņiem Helsinku viducī. Pārgājienu vadīja putnu entuziaste un pazinēja Inese Zandere. Pārgājiena laikā bērni pildīja dažnedažādus radošus uzdevumus un klausījās dzejoļus par putniem.

Šogad turpinājās arī EUNIC (Eiropas Savienības Nacionālo kultūras institūtu) iedibinātā dzejas "pop-up" tradīcija ar dzejnieku oriģinālvalodā nolasīta dzejoļa filmēšanu, kuru papildina atdzejotāja ielasīta dzejoļa video somu valodā. Video tiks publicēti vēstniecības Facebook lapā šīs nedēļas laikā.

Eiropas Valodu dienas pasākumus Helsinkos atbalstīja: Latvijas valsts Simtgades publiskās diplomātijas programma, Latvijas literatūras eksporta platforma "Latvian Literature", Pasilas Daudzvalodu bibliotēka, izdevniecība "Liels un Mazs".