Latvija piedalās Turku grāmatu tirgū

26.09.2022. 14:39

Foto: Jānis Ķirpītis.

Tāpat kā iepriekšējos gadus arī šogad Latvija piedalās lielākajā Somijas grāmatu tirgū Turku. Latvijas dalība tirgū šogad ir iespējama, Latvijas vēstniecībai sadarbojoties ar Latvian Literature un Rozentāla biedrību Somijā. Citi šī gada Latvijas programmas sadarbības partneri ir izdevniecības Aviador, Paperiporo un Aboa Vetus & Ars Nova – arheoloģijas un laikmetīgās mākslas muzejs.

Ar Latviju saistītie pasākumi Turku grāmatu tirgū (30.10.-2.10)

Latvijas stendā (A halle Nr. 25.) notiks autogrāfu brīži, sarunas ar izdevējiem, atdzejotājiem un ilustratorēm.

Arī šogad par literatūru no Latvijas diskutēs uz Turku tirgus programmas skatuvēm. Šī gada Turku tirgus galvenā tēma ir veltīta vizuālajām mākslām, tāpēc Latvijas programmas ietvaros notiks arī divas ilustrāciju darbnīcas bērniem. Lielie un mazie interesenti no tuvienes un tālienes mīļi gaidīti Turku!

Latvijas programma

Seita (skatuve)

1.10.

15:50-16:10

DZEJA LĪBIEŠU VALODĀ

Atdzejotājs, dzejnieks Olli Heikonens (Olli Heikkonen) runās par somiem radniecīgo lībiešu dzeju, lībiešu valodu un tās likteņiem Latvijā. Olli Heikonens ir atdzejojis lībiešu mūsdienu dzejas izlasi “Kerran olin taivaan suolajärvi” un tajā ir Baibas Dambergas, Valta Ernštreita un Ķempju Kārļa darbi. Heikonenu intervēs publicists un kultūras notikumu producents Simo Ollila.

 

Seita (skatuve)

1.10.

12.20 –12.40

DARBNĪCA BĒRNIEM

Ilustrāciju darbnīca bērniem angļu valodā ”Ķepas un Astes”. Darbnīcu vadīs latviešu ilustratores un rakstnieces Rebeka Lukošus un Lote Vilma Vītiņa. Mākslinieces iesaistīs klātesošos iekšējā zvēra radīšanā un pēc darbnīcas Latvijas stendā dalīsies ar savām versijām par somu iekšējiem zvēriem, viņu ķepām un astēm.

 

Aboa Vetus & Ars Nova muzeja radošo darbnīcu telpa (Itäinen Rantakatu 4-6, Turku)

1.10.

14:00- 16:00

DARBNĪCA DAUDZVALODĪGAJIEM BĒRNIEM UN ĢIMENĒM

Grāmatas "Gurķis Elmārs, kas dikti kreņķējās" autoru Sabīnes Košeļevas un Anitas Rupeikas darbnīca daudzvalodīgajiem bērniem.

Darbnīcā bērni kopā ar māksliniecēm veidos ilustrāciju kolāžas, meklēs savu iekšējo zaļo gurķi un ēdīs konfektes. Darbnīcu atklās ar īsiem lasījumiem no grāmatas "Gurķis Elmārs, kas dikti kreņķējās" latviešu un somu valodā (somiski Mirjas Hovilas tulkotais darbs "Käyrä kurkku Elmeri", izdevniecība Paperiporo). Darbnīcā piedalīsies arī grāmatas tulkotāja Mirja Hovila.

 

Seita (skatuve)

2.10.

14:05-14:30

PAZEMĒ UN VIRS BALTIJAS JŪRAS.

Pazemē un virs Baltijas jūras. Zviedrijas latviešu dzejnieks Juris Kronbergs.

Mirja Hovila ir atdzejojusi un izdevusi Jura Kronberga dzejas izlasi "Sillalla ja parvekkeella" (Uz tilta un uz balkona). Zviedrijas latvietis Juris Kronbergs (1946-2020) rakstīja dzeju gan latviešu, gan zviedru valodā. Viņš tulkoja gan latviešu literatūru zviedriski, gan zviedru literatūru latviešu valodā. J. Kronbergs daudz domāja par bēgļu identitāti. Viņa dzejā ir redzams dumpis, ironija un pašironija. Jura Kronberga darbiem raksturīgs arī jūtīgs lirisms.

Mirju Hovilu intervēs dzejnieks un tulkotājs Olli Heikonens (Olli Heikkonen).

 

Informāciju par programmu somu valodā skatīt Rozentāla biedrības mājaslapā:

 https://www.rozentals-seura.fi/seuratoiminta/latvia-osallistuu-turun-kirjamessuille/