Mākslas filmu skate ”Sievietes skatiens. Mūdienu Latvijas kino programma” Helsinkos

14.02.2023. 11:27

Latvijas vēstniecība Somijā sadarbībā ar Rozentāla biedrību un kultūras biedrību ”LAUKKU” aicina uz Latvijas režisoru-sieviešu mākslas filmu skati ”Sievietes skatiens. Mūdienu Latvijas kino programma.” šī gada 9. un 10. martā Helsinkos Cinema Orion (Eerikinkatu 15).

Visas filmas tiks demonstrētas ar subtitriem angliski. Pieteikšanās brīvbiļetēm Cinema Orion mājaslapā: https://cinemaorion.fi/erikoisnaytokset/feministisia-elokuvauutuuksia-latviasta/, mājaslapā nospiežot saites uz filmu nosaukumiem. Ieeja bez maksas.

Filmas skatei atlasījusi feminisma teoriju pētniece Jana Kukaine.

Jana Kukaine ir doktora grāda kandidāte un pasniedzēja Latvijas Mākslas akadēmijā un Rīgas Stradiņa universitātē. Viņa ir vairāku zinātnisku publikāciju autore, kā arī laikmetīgās mākslas izstāžu kuratore un mākslas kritiķe.

Filmu skates ”Sievietes skatiens. Mūdienu Latvijas kino programma.” mērķis ir izcelt režisoru-sieviešu vēstījumus kinomākslā.

Latvijas kultūrā interese par feminisma jautājumiem kļūst arvien pamanāmāka, tas redzams arī Latvijas teātrī un kino.

Feministisko tēmu šķetinājumā režisores pievēršas ne tikai dzimumu vienlīdzībai, sievietes pieredzei un identitātie, bet arī padomju mantojuma interpretācijai un uzrādīšanai, kā arī postsociālisma situācijas analīzei. Līdz ar to tie nav vienkāršoti “Rietumu” diskursu pārnesumi – feministiskie skatījumi Latvijas kino ir oriģināli un konkrētai vietai un laikam piesaistīti, veidojot savu specifisko feministisko mākslas valodu.

Filmu skati ceturtdien, 9. martā pulksten 13:00 kinoteātrī “Cinema Orion” atklās Martas Elīnas Martinsones darbs “Tizlenes” (2021) un pulksten 16:00 Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma “Mans laulību projekts” (2022).

Latvijas režisoru-sieviešu filmu skate 10. martā pulksten 16:30 turpināsies ar Elzas Gaujas filmu “Mamma vēl smaida” (2022) un 18:30 – ar režisores Lindas Oltes filmu “Māsas” (2022).

Signes Baumanes jaunā pilnmetrāžas animācijas filma “Mans laulību projekts” (2022), kas bija nominēta Eiropas Kinoakadēmijas balvai, pievēršas laulības fenomenam, aptverot laika posmu no vēlīnajiem sociālisma gadiem līdz (nosacīti) mūsdienām. Izsekojot galvenās varones Zelmas Liepas dzīvesstāstam, skatītāji gūst ieskatu arī postsociālisma dzimtes kārtībā, ļaujot atpazīt virkni situāciju, kuru variācijas sastopamas arī mūsdienu Latvijas sabiedrībā.

Martas Elīnas Martinsones debijas pilnmetrāžas filma “Tizlenes” (2021) atsauc atmiņā 90. gadu situāciju, uz kuras fona attīstās meiteņu draudzība, sapņi par mīlestību, alkas būt skaistai un sociāli atzītai. Filma ļauj izsekot sievišķības konstruēšanas paņēmieniem, kā arī novērtēt šajā konstrukcijā ietverto cietsirdīgo optimismu.

Elzas Gaujas “Mamma vēl smaida” (2022) izkopj sisterhood tēmu, savedot kopā trīs māsas, kuru sarežģītās dzīves risinās mammas noslēpumainā smaida izstarotās gaismas ielokā. Spītējot domstarpībām un radikāli atšķirīgiem pasaules redzējumiem, māsas izaicina likteni un Somijas policiju.

Lindas Oltes filma “Māsas” (2022) pievēršas sieviešu ģenealoģijai, izvirzot jautājumus par rūpēm un pieķeršanos, vientulību, pieaugšanu un intimitāti, kā arī attiecību uzturēšanas nosacījumiem, ievainojamību un rīcībspēju.

Latvijas režisoru-sieviešu filmu skate “Sievietes skatiens. Mūdienu Latvijas kino programma.” tiek rīkota Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes nepastāvīgās locekles (2026 – 2027) atbalsta programmas ietvaros.

Sieviešu tiesību un iespēju veicināšana ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm starptautiskajās organizācijās, tai skaitā ANO formātā. No 2023. līdz 2025. gadam Latvija ir ievēlēta ANO Dzimumu līdztiesības un sieviešu iespēju veicināšanas institūcijas (UN WOMEN) izpildpadomē. Latvija ir ievēlēta arī ANO Sieviešu statusa komisijā uz 2021. – 2025. gada termiņu. Viens no ANO darbības pamatelementiem mūsdienās ir pilnīgas, efektīvas un jēgpilnas sieviešu līdzdalība nodrošināšana visās dzīves jomās, aizsargājot viņu tiesības un veicinot viņu iespējas.

Informāciju par filmu programmu somu valodā var apskatīt Rozentāla biedrības mājaslapā: https://www.rozentals-seura.fi/kieli-ja-kulttuuri/naisen-katse-latvialaisia-elokuvia-orionissa-9-10-3/.