Somijā noslēgusies mākslas filmu skate ”Sievietes skatiens. Mūsdienu Latvijas kino programma."

13.03.2023. 16:43

Latvijas vēstniecība Somijā sadarbībā ar Rozentāla biedrību un kultūras biedrību ”LAUKKU” pulcēja kuplu skatītāju loku Latvijas mākslas filmu skatē šī gada 9. un 10. martā Helsinkos, ”Cinema Orion”. Filmu skates ”Sievietes skatiens. Mūsdienu Latvijas kino programma.” mērķis bija izcelt režisoru-sieviešu vēstījumus kinomākslā.

Filmu skate “Sievietes skatiens. Mūsdienu Latvijas kino programma.” tika rīkota Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes nepastāvīgās locekles (2026 – 2027) atbalsta programmas ietvaros.

Filmas bija atlasījusi feminisma teoriju pētniece, pasniedzēja, zinātnisku publikāciju autore, laikmetīgās mākslas izstāžu kuratore un mākslas kritiķe Jana Kukaine. Pirms filmām pētniece sniedza īsu ieskatu feminisma teorijā, nozīmīgākajos jēdzienos un mūsdienu Latvijas sievietes skatiena kino tendencēs.

Filmu skati leģendārajā ”Cinema Orion” atklāja režisores Martas Elīnas Martinsones debijas darbs “Tizlenes”. Milzīga interese bija par Signes Baumanes godalgoto pilnmetrāžas animācijas filmu “Mans laulību projekts”. Piektdienā skatītājus priecēja Elzas Gaujas debija “Mamma vēl smaida”, un skati noslēdza režisores Lindas Oltes patiesā stāstā balstītā filma “Māsas”.

Sieviešu tiesību un iespēju veicināšana ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm starptautiskajās organizācijās, tai skaitā ANO formātā. No 2023. līdz 2025. gadam Latvija ir ievēlēta ANO Dzimumu līdztiesības un sieviešu iespēju veicināšanas institūcijas (UN WOMEN) izpildpadomē. Latvija ir ievēlēta arī ANO Sieviešu statusa komisijā uz 2021. – 2025. gada termiņu. Viens no ANO darbības pamatelementiem mūsdienās ir pilnīgas, efektīvas un jēgpilnas sieviešu līdzdalība nodrošināšana visās dzīves jomās, aizsargājot viņu tiesības un veicinot viņu iespējas.

Foto: Jānis Ķirpītis