Vēstures diskusija Latvijas vēstniecībā Somijā š.g. 11.oktobrī ar Unu Bergmani un Gustavu Strengu

13.10.2023. 13:46

2023. gada 11. oktobrī Latvijas vēstniecība Somijā rīkoja diskusiju par vēstniecības ēkas vēsturi nepārtrauktības doktrīnas un Somijas – Latvijas starptautisko attiecību kontekstā. Diskusijā piedalījās vēsturnieki Gustavs Strenga un Una Bergmane.

“Kādas bija Latvijas un Somijas attiecības pēc Somijas un Latvijas valstu dibināšanas 1917. un 1918. gadā? Vai starpkaru periodā Somija bija nozīmīgs partneris Latvijai? Vai Baltijas valstu okupācijas neatzīšana un Krimas aneksijas neatzīšana ir savstarpēji saistītas parādības? Kas notika ar ēku pēc pamiera starp Somiju un PSRS 1944. gadā? Kādu lomu Latvijas starptautiskajā atpazīšanā deviņdesmito gadu sākumā spēlēja pirmskara Latvijas diplomāti, kuri vēl bija dzīvi 80. gadu beigās?” – diskusijā Una Bergmane atbildēja uz šiem un vēl citiem vēsturnieka Gustava Strengas jautājumiem. Una Bergmane ir Somijas akadēmijas stipendiāte, pētniece Helsinku universitātes Aleksanteri institūtā. Šogad Oksfordas Universitātes izdevniecībā izdota vēsturnieces pirmā grāmata "Nedrošības politika: Amerikas Savienotās Valstis, Baltijas jautājums un Padomju Savienības sabrukums"." (”Politics of Uncertainty: The United States, the Baltic Question, and the Collapse of the Soviet Union”. Oxford University Press.)

Pēc diskusijas klātesošie aplūkoja vēsturiskos fotoattēlus, kā arī apskatīja ēkas vēsturiskās arhitektūras un interjera dizaina pērles, tai skaitā ēkas griestu un sienu gleznojumu – somu mākslinieka Bruno Tūkanena (Bruno Tuukkanen) oriģinālo sausās freskas darbu. B. Tūkanens ir radījis līdzīgas freskas arī Somijas Parlamenta, Helsinku Universitātes un vairāku baznīcu ēkās. B. Tūkanens ir arī viens no diviem mūsdienu Somijas karoga autoriem. Ēkas kultūrvēsturiskos stāstus apkopoja un izstāstīja tulkotāja un žurnāliste Gunta Pāvola. 

Plaši apmeklētā diskusija tika rīkota Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes nepastāvīgās locekles (2026 – 2027) atbalsta programmas ietvaros.