10.aprīlī Somijas parlamentā aizvadīts seminārs “NATO atvērto durvju politika: pirms 20 gadiem, šodien un rīt”

12.04.2024. 12:55

Lai atzīmētu Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Bulgārijas, Rumānijas, Slovākijas un Slovēnijas iestāšanās  NATO divdesmito gadadienu, š.g. 10.aprīlī Latvijas vēstniecība kopā ar šo valstu vēstniecībām Somijā, Somijas parlamentu un Somijas Ārpolitikas institūtu organizēja semināru “NATO atvērto durvju politika: pirms 20 gadiem, šodien un rīt”.

Seminārs notika Somijas parlamentā, un to apmeklēja parlamenta deputāti, diplomātiskais korpuss, Somijas valsts pārvaldes pārstāvji, ārpolitikas pētnieki un žurnālisti. Semināru atklāja Parlamenta spīkers Jussi Hallaaho (Jussi Halla-aho).

Diskusiju atklāja Lietuvas vēstnieks Somijā Ģiedrjus Kazakevičs (Giedrius Kazakevičius) un video sveicienu nodeva NATO ģenerālsekretāra vietnieks Mirča Džoane (Mircea Geoană). Ar atsevišķu uzrunu uzstājās Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Esa Pulkinens (Esa Pulkkinen), kurš stāstīja gan par neseno Somijas iestāšanos NATO, gan par Somijas NATO prioritātēm.

Paneļdiskusijā no Latvijas piedalījās speciālo uzdevumu vēstniece un bijusī NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos Baiba Braže. Somiju pārstāvēja parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Kimmo Kiljunens (Kimmo Kiljunen) un Somijas Ārpolitikas institūta vadītājs Mika Āltola (Mika Aaltola). Diskusijas dalībnieki runāja gan par NATO atvērto durvju politiku pirms 20 gadiem, gan par neseno Somijas un Zviedrijas iestāšanos NATO un tās nozīmi reģiona un visas Alianses drošības stiprināšanā. Tāpat uzmanība tika pievērsta NATO dalībvalstu militāro spēju stiprināšanai un nepieciešamībai palielināt atbalstu Ukrainai.