Vēstniecība Kanādā piedalās dažādās aktivitātēs par godu Latvijas dalības NATO 20.gadadienai

30.04.2024. 01:03

2024.gada martā un aprīlī vēstniecība Kanādā piedalījās vairākās, par godu NATO dibināšanai 75.gadadienai un Latvijas dalības NATO 20.gadadienai veltītās aktivitātēs.

12.martā vēstnieks Kaspars Ozoliņš apmeklēja Mount Allison universitāti Monktonā, Ņūbrunsvikas provincē, kur politikas zinātnes un starptautisko attiecību studentiem sniedza prezentāciju par Eiropas drošības jautājumiem Latvijas skatījumā 20 gadus pēc iestāšanās NATO. Pēc lekcijas vēstnieks atbildēja uz jautājumiem un iesaistījās diskusijā ar studentiem un universitātes vadību par aktuālajiem globālajiem drošības politikas jautājumiem un NATO lomu Eiropas drošības kontekstā.

4.aprīlī, atzīmējot NATO dibināšanas 75.gadadienu, kā arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņemšanas NATO un Eiropas Savienībā 20.gadadienu, ar Baltijas-Kanādas Padomes un Ukraiņu kafejnīcas atbalstu Otavā tika demonstrēta filma “Outside the Sphere”, kuru 2013.gadā uzņēmuši Andris Ķesteris un Markuss Kolga (Marcus Kolga). Filmas demonstrēšanā bija klāt arī Latvijas vēstnieks Kaspars Ozoliņš. Pēc filmas izrādīšanas vēstnieks Kaspars Ozoliņš kopā ar Lietuvas vēstnieku Darius Skuševičius un Igaunijas vēstnieku Margusu Rava piedalījās diskusijā ar klātesošajiem un atbildēja uz jautājumiem par aktuālo drošības situāciju Eiropā, Krievijas īstenoto karu Ukrainā un Baltijas valstu pēdējo 20 gadu pieredzi kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīm.

Savukārt 19.aprīlī vēstnieks Kaspars Ozoliņš piedalījās NATO Kanādas asociācijas (NATO Association of Canada) organizētā tiešraides diskusijā “Evolving European Security: View from Latvia after 20 Years of NATO Membership”. Diskusijas laikā vēstnieks uzsvēra NATO būtisko lomu un visu NATO dalībvalstu kolektīvo atbildību Eiroatlantiskā reģiona, t.sk. Latvijas, drošības nodrošināšanā, veicot atturēšanu un sniedzot visu nepieciešamo politisko, militāro un ekonomisko atbalstu Ukrainai pret Krievijas īstenoto agresiju. Vēstnieks uzsvēra, ka pašlaik labākais veids, kā stiprināt NATO dalībvalstu drošību, ir palīdzēt nodrošināt Ukrainas uzvaru karā.

Pilna diskusija skatāma šeit:

https://www.youtube.com/live/Hk3zuOsUM7I?si=gzuLJx7cyQSRO03B