Kanādas galvaspilsētā atklāta Egila Rozenberga tekstilmākslas personālizstāde

30.08.2024. 22:44

2024. gada 29. augustā Otavā notika tekstilmākslinieka Egila Rozenberga personālizstādes “LAIKA ZĪMES” (“SIGNS OF THE TIME”) atklāšana.

Izstādē, kas līdz š.g. 24. novembrim bez maksas būs apskatāma Otavas pilsētas domes mākslas galerijas (City Hall Art Gallery) telpās, iekļauta tekstilmākslinieka Egila Rozenberga plaša lielformāta gobelēnu kolekcija. Uz Kanādu atceļojuši darbi no mākslinieka pēdējiem vairāk kā divdesmit darba gadiem, to vidū gobelēni no darbu sērijām “Transfigurācijas”, “Enģeļi un maskas”, “Rētas”, “Parīzes ritmi” un  ”Zīmes smiltīs”.

Egila Rozenberga mākslā atspoguļojas mainīgā dzīves vide. Mākslinieka darbos radošā harmonijā līdzās pastāv dabīgi un sintētiskie materiāli, to pielietojums mākslā turpina uzrunāt pasaulē aktuālo resursu ilgtspējas un klimata tēmu.

Izstādes svinīgajā atklāšanā Otavas pilsētas domes mākslas galerijas vārdā mākslinieku Egilu Rozenbergu sveica kuratore Meaghan Haughian (Megana Hoiana) un Latvijas vēstnieks Kanādā Kaspars Ozoliņš.  Egils Rozenbergs iepazīstināja ar savas radošās daiļrades pirmsākumiem un izstādē apskatāmajiem darbiem, kā arī pateicās galerijai un vēstniecībai par veiksmīgo sadarbību.

Kanādas vizītes laikā E. Rozenbergs tikās arī ar Otavas ielejas vērpēju un audēju ģildes (Ottawa Valley Spinner and Weaver Guild) vadību un dalībniekiem, lai padziļināti iepazīstinātu ar latviešu tekstilmākslas attīstību un savu radošo darbību.

E. Rozenberga lielformāta gobelēnu personālizstāde Kanādas galvaspilsētā Otavā ir nozīmīgs notikums Latvijas un Kanādas  sadarbības kultūrā tālākā attīstīšanā un sniedz iespēju latviešu unikālā kultūrvēsturiskā mantojuma – tekstilmākslas prasmju – atpazīstamības plašākā veicināšanā Kanādā.  

Šis ir Latvijas vēstniecības Kanādā publiskās diplomātijas projekts Latvijas atpazīstamībai, kas norisinās ar Latvijas Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu. Mākslinieka dalību izstādes atklāšanā atbalsta arī Valsts Kultūrkapitāla fonds. Izstādes tehnisko nodrošinājumu sniedz Otavas pilsētas domes mākslas galerija.