Vēstnieks Ukrainā apmeklē Latvijas finansētu sieviešu atbalsta centru Čerņihivā

12.09.2023. 11:14

7. septembrī Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava reģionālās vizītes Čerņigivā laikā iepazinās ar sieviešu atbalsta centra rekonstrukcijas procesu. Centru veido labdarības organizācijas “Čerņihivas tīkls” sadarbībā ar biedrību “centrs MARTA”. Šī centra izveide ir daļa no Latvijas sniegtā atbalsta Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai 2023. gadā.

Vēstnieks pārrunāja plānotās aktivitātes un Latvijas ieguldījums dienas centra labiekārtošanā un Ukrainas speciālistu apmācībā ar Anzhelu Moiseeneko, labdarības organizācijas “Čerņihivas tīkls” valdes priekšsēdētāju,. Centrs nodrošinās sievietēm visaptverošu psiholoģisko atbalstu un konsultācijas  uzņēmējdarbības uzsākšanā.  Centra ietvaros darbosies arī bērnu dienas istaba. Atbalsta ietvaros Ukrainas eksperti dosies arī mācību vizītē Latvijā, lai iepazītos ar pieredzi vardarbības apkarošanā un prevencijā, kā arī notiks apmācības Ukrainā.

Sieviešu centra izveide Čerņihivā ir daļa ne tikai no rekonstrukcijas, bet arī plašāka Latvijas atbalsta sievietēm Ukrainā kopš Krievijas agresijas sākuma. Līdz ar iemaksām starptautiskajās organizācijās, jau 2022. gadā Latvija līdzfinansēja rehabilitācijas centra izveidi sievietēm, kas cietušas no Krievijas armijas pastrādātajiem seksuālās vardarbības noziegumiem, Ivanofrankivskas apgabalā, kā arī atbalsta “Sievietes, miers un drošība” politikas īstenošanu un sniedz palīdzību kara noziegumos cietušajiem.