Latvija turpinās Krievijas iznicināto mājokļu atjaunošanu Jahidnes ciemā Ukrainā

13.09.2023. 13:38

12. septembrī Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava apmeklēja Jahidnes ciemu Čerņihivas apgabalā, Ukrainā. Vizītes laikā vēstnieks tikās ar Jahidnes pašvaldības pārstāvjiem, iznīcināto mājokļu īpašniekiem, kā arī Čerņihivas apgabala rekonstrukcijas aģentūras darbiniekiem. Vēstnieks kopīgi izvērtēja paveiktos darbus ar to privātmāju īpašniekiem Jahidnē, kuru izpostīto mājvietu atjaunošanai Latvija 2022. gadā piegādāja būvmateriālus.

Vēstnieks I.Kļava atzīmēja, ka ir “prieks redzēt, ka darbi iet uz priekšu un tuvojas tas brīdis, kad cilvēki varēs atgriezties savās mājās. Man ir gandarījums, ka 2023. gadā turpinām iesākto. Drīzumā sāksies vēl vairāku Krievijas brutāli iznīcināto mājokļu atjaunošana. Jahidnes ciema iedzīvotāji ir piedzīvojuši neiedomājamu ļaunumu un zaudētās dzīvības nav iespējams atgriezt, vienlaikus, mēs dosim savu pienesumu, lai cilvēki pakāpeniski atgrieztos normālā dzīvē. Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu, cik ilgi tas būs nepieciešams.”

Atbalsts Jagidnes ciema rekonstrukcijai kopš 2023. gada rudens tiek īstenots sadarbībā ar nodibinājumu “Uzņēmēji mieram”, kura pārstāvji šobrīd atrodas vizītē Ukrainā. Kā 2022. gadā, tā 2023. gadā mājokļi ir izvēlēti ciešā sadarbībā ar Ukrainas pārstāvjiem, tādējādi pārliecinoties par visiem nepieciešamajiem dokumentiem. Mājokļu būvniecībā tiks iesaistīti Ukrainas uzņēmēji. Šādi Latvija atbalsta arī saimnieciskās darbības atsākšanu un darba vietu atjaunošanu Ukrainā.

Tāpat projekta ietvaros plānots līdzfinansēt Kopienu centra projektēšanas izmaksas. Centrs tika iznīcināts 2022. gada Krievijas okupācijas laikā, kad uz tā tika uzmesta fosfora bumba. Centrs nodrošinās sabiedrisko aktivitāšu norises iespējas ciema iedzīvotājiem. Tajā atradīsies arī bibliotēka. 2023. gadā plānots līdzfinansēt kopienas centra projektēšanas izmaksas.

Informācijai

2022. gada septembrī Latvijas valdība lēma par Čerņihivas apgabalu kā Latvijas prioritāro rekonstrukcijas reģionu Ukrainā. Līdz ar atbalstu Jahidnei, 2023. gadā tiks veikta piecu sociālās infrastruktūras objektu rekonstrukcija Čerņihivas apgabalā un izveidoti divi sieviešu atbalsta centri Čerņihivas pilsētā. Finansējums arī paredzēts Čerņihivas reģionālā attīstības plāna izstrādei, kā arī Ukrainas ekspertu spēju stiprināšanai šajā jomā. Savukārt Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas uzņēmējiem Čerņihivas pilsētai piegādātas moduļu mājas, aprīkojumu un mēbeles bērnu dārziem.

Čerņihivas apgabals Ukrainā tieši robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju un bija pakļauts Krievijas uzbrukumam jau no pirmajām pilna mēroga kara dienām 2022. gada februāra beigās. Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevās atbrīvot apgabalu no okupantiem 2022. gada aprīļa sākumā. Krievijas agresijas rezultātā ap 150 000 apgabala iedzīvotāji bija spiesti pamest savus mājokļus, un tika iznīcinātas ap 9200 māju un infrastruktūras objektu, t.sk. slimnīcas un izglītības iestādes.