Latvijas vēstniece Ivita Burmistre Londonā atklāj Dzimumu līdztiesības draugu grupu

24.02.2022. 19:23

24. februārī Londonā, atzīmējot Starptautiskās sieviešu dienas tuvošanos, Latvijas vēstniece Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē (AK) Ivita Burmistre atklāja vēstnieku un augsto komisāru Dzimumu līdztiesības draugu grupu.

Draugu grupas ietvaros ASV, Austrālijas, Dānijas, Francijas, Gruzijas, Islandes, Jaunzēlandes, Kanādas, Kenijas, Korejas Republikas, Latvijas, Meksikas, Nīderlandes, Norvēģijas, Slovēnijas, Somijas, Šveices, Ziemeļmaķedonijas un Zviedrijas vēstnieki un augstie komisāri sadarbībā ar Apvienotās Karalistes Ārlietu ministriju, apmainoties ar labākajām praksēm un attīstot kopīgas iniciatīvas, veicinās dzimumu līdztiesības ideju izplatību un nostiprināšanos.

Atklāšanas pasākums tika organizēts Latvijas vēstniecībai, sadarbojoties ar Kanādas augsto komisiju. Pasākuma klātesošos uzrunāja Latvijas vēstniece, Kanādas augstais komisārs Ralfs Gudeils (Ralph Goodale) un AK Ārlietu ministrijas direktore Izglītības, dzimumu un vienlīdzības jautājumos, kā arī īpašā pārstāve dzimumu līdztiesības jautājumos Alīsija Herberte (Alicia Herbert).

Ņemot vērā Krievijas uzsākto plaša mēroga militāro agresiju pret Ukrainu, visi runātāji pauda nosodījumu Krievijas rīcībai un solidaritāti ar Ukrainu. Latvijas vēstniece aicināja saglabāt līdzīgi domājošo valstu vienotību un uzsvēra nepieciešamību pēc spēcīgas kopīgas reakcijas pret Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā.

Draugu grupas dalībniekus vieno kopīgi parakstīts apliecinājums personīgi apņemties savā darbā vērst īpašu uzmanību uz sieviešu, īpaši tādu, kuras ir savu karjeru sākumposmā, profesionālo iespēju veicināšanu. Valstu diplomātiskie pārstāvji arī plāno 2022. gada rudenī realizēt kopīgu iniciatīvu “Vēstniece uz dienu”, sniedzot iespēju meitenēm apmeklēt iesaistītās vēstniecības un augstās komisijas, lai iepazītos ar vēstnieku amata pienākumiem un piedalītos vēstnieku darba ikdienā.

Sieviešu tiesību un iespēju veicināšana ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm starptautiskajās organizācijās, kā arī īstenojot attīstības sadarbības politiku.

Dzimumu līdztiesības draugu grupas apliecinājums (pdf, latviski) un angliski.